Građanke svom gradu

Statistički ljetopis Katerine Dude: Plahte i metle u ženskim rukama kao indikatori promjena

Kim Cuculić

Ona će 12. i 13. prosinca na štandu na riječkom Jadranskom trgu od 10 do 16 sati prolaznicima, koristeći se površinom Korza kao podlogom za vizualizaciju podataka, predočiti riječki turizam u brojkama



RIJEKA  »Ruke, plahte, metla: statistički ljetopis« naziv je događaja kojim će Katerina Duda, u produkciji Građanki svom gradu, predstaviti prvi segment svog umjetničkog istraživačkog projekta »Statistički ljetopis«.


Ona će 12. i 13. prosinca na štandu na riječkom Jadranskom trgu od 10 do 16 sati prolaznicima, koristeći se površinom Korza kao podlogom za vizualizaciju podataka, predočiti riječki turizam u brojkama.


Statistički ljetopis će otkriti je li turizam u Rijeci porastao, koji se servisi koriste za oglašavanje privatnog smještaja i koji udio u oglašavanju otpada na Airbnb. Autorica će otkriti potrošnju rola WC papira i sredstava za čišćenje ili broj ručnika, plahti i jastučnica, koje će postati jedinice u kojima se mjere dolasci i noćenja gostiju.




– Odmor je trenutak kada se radni ljudi posvećuju »onome što žele«, dok čistačice, pralje i sobarice u razmjenu za novac obavljaju poslove održavanja turističke infrastrukture: čišćenje soba, promjena plahti i pospremanje kreveta, čišćenje kupaonice, mijenjanje ručnika i dodavanje toaletnog papira, usisavanje tapisona i pranje podova. Takozvani ženski rad, koji je u domaćinstvu potpuno nevidljiv, u turizmu, iako podcijenjen, ipak se može kvantificirati i učiniti vidljivim.


Tako Katerina Duda otkriva da bi u hotelu kapaciteta za 1.154 gostiju, što odgovara broju gostiju koji dnevno pristignu u Rijeku u vrhuncu sezone, prema standardima jednog od postojećih riječkih hotela trebalo biti zaposleno 39 sobarica.


Svaka bi bila zadužena za 15 soba, ali ako su neke na bolovanju, ili su upravo dale otkaz zbog iscrpljenosti, moguće je da bi ih u smjeni bilo i desetak manje.


U zemlji u kojoj se ekonomija sve više oslanja na turizam i iz godine u godinu raste broj smještajnih kapaciteta, a time i potreba za onima koje tu infrastrukturu održavaju sezonske radnice spadaju među najranjivije skupine radnica.


Novinarka Antonela Marušić naglašava da statistike koje govore o rastu zapošljavanja, rekordnim zaradama i ekonomskim učincima, ne govore ništa o nezavidnom statusu i položaju žena u sezonskom radu u turizmu čija su radna prava ugrožena pod stalnim pritiskom straha od gubitka posla – stoji u opisu projekta.