Galerija Juraj Klović

Staklene skulpture – simboli ženstvenosti: Otvorena izložba Jelene Cetinja Vukelić

Nela Valerjev Ogurlić

Jelena Cetinja Vukelić uz jednu od svojih skulptura /Snimio Damir Škomrlj

Jelena Cetinja Vukelić uz jednu od svojih skulptura /Snimio Damir Škomrlj

Mlada riječka umjetnica Jelena Cetinja Vukelić predstavlja se publici samostalnom izložbom naslovljenoj »Senzualni oblici stakla« u Galeriji Juraj Klović



Mlada riječka umjetnica Jelena Cetinja Vukelić predstavlja se publici samostalnom izložbom u Galeriji Juraj Klović. Na izložbi naslovljenoj »Senzualni oblici stakla« autorica izlaže staklene skulpture koje uglavnom predstavljaju simbole ženstvenosti, a pridružuje im i fotografije.


Izložba je organizirana pod pokroviteljstvom Gradske organizacije SDP-a koja u suradnji s HDLU-om Rijeka već tradicionalno podupire mlade umjetnike organizacijom jedne izložbu godišnje.


U članstvo HDLU-a Rijeka Jelena Cetinja Vukelić primljena je prošle godine, a oblikovanje stakla u različitim tehnikama usavršavala je u Ljubljani nakon završene Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Već tijekom studija otkrila je sklonost materijalu kojim se ne bave mnogi umjetnici.




Prema riječima povjesničarke umjetnosti Jasne Rodin koja potpisuje tekst u katalogu, skulpture Jelene Cetinje Vukelić fragilne su i nježne forme, pročišćenih i jasnih oblika. Oblici i naznake ženskog torza kojima se u bavi u ovom ciklusu obli su i puteni, bez oštrina i grubosti. Senzualni i nestvarni pružaju asocijativnu naznaku tjelesnosti.


Nastojeći apstrahirati realizam prirodnosti, ostavljajući samo minimalne naznake, autorica stvara otvorenu i artikuliranu formu kroz koju uspijeva uravnotežiti oštrinu i nježnost, krhkost i snagu.


Izložba će biti otvorena do 21. svibnja.