"Godot stiže u Sarajevo"

Srećko Horvat u Londonu nagrađen za tekst u NY Timesu

Hina

Nagradu je primio u srijedu na svečanosti u sjedištu Reutersa u Londonu, uz obrazloženje žirija da je u svom tekstu ponudio dokaz da je moguće sanjati i stvoriti drugačije društvo, u regiji iz koje se dugo nakon rata nije međunarodno izvještavalo. Horvat je nagradu osvojio između 350 prijavljenih radova iz više od četrdeset zemalja



ZAGREB – Za tekst “Godot stiže u Sarajevo” o prosvjedima u Bosni i Hercegovini, objavljen u New York Timesu, hrvatski filozof, pisac i aktivist Srećko Horvat osvojio je Mediteransku novinarsku nagradu, koju Zaklada Anna Lindh dodjeljuje prilozima koji pridonose pozitivnoj ulozi medija u izvještavanju i razumijevanju kulturne raznolikosti u regiji.


Nagradu je primio u srijedu na svečanosti u sjedištu Reutersa u Londonu, uz obrazloženje žirija da je u svom tekstu ponudio dokaz da je moguće sanjati i stvoriti drugačije društvo, u regiji iz koje se dugo nakon rata nije međunarodno izvještavalo. Horvat je nagradu osvojio između 350 prijavljenih radova iz više od četrdeset zemalja.


Kao što sam rekao i na dodjeli teško je objaviti tekst u New York Timesu, no još je teže organizirati plenume i prosvjede koji se događaju na ovim prostorima, izjavio je Horvat za Hinu. Važno je što je nagrada dodijeljena za tekst o Balkanu koji budi nadu, ali i to što su ugledni novinari u žiriju prepoznali ove prostore kao dio mediteranske regije, istaknuo je.




Horvat smatra važnim i što je, unatoč tome što je njegov članak subjektivno podržavao prosvjede i mogućnost promjena, međunarodna zajednica kroz tu nagradu iskazala interes za teme koji nisu samo nacionalne ili ratne, već otvaraju mogućnost za promjene.


Pod naslovom “Godot Arrives in Sarajevo” Horvatov tekst je bio objavljen u New York Timesu u veljači ove godine, a napisao ga je za te ugledne novine dok je pratio masovne prosvjede u Sarajevu. Kao redovitog kolumnista Guardiana, za New York Times ga je preporučila književnica Daša Drndić.


Podsjećajući uvodno u tekstu na predstavu “Čekajući Godota”, koju je Susan Sontag postavila u Sarajevu 1993., kada je unatoč prisutnosti UN-a ratom razorena zemlja čekala rješenje koje ne stiže, Horvat je ustvrdio kako je dvadeset godina kasnije BiH ponovno pogođena sukobima, ali iz drugih razloga.


Više od tisuću ljudi izašlo je na ulice isfrustrirano lošim političkim vodstvom, korupcijom, političkom pasivnošću, neisplaćenim plaćama i činjenicom da je među mladima oko 60 posto nezaposlenih, piše Horvat te zaključuje kako su prosvjedi uspjeli napraviti ono što međunarodna zajednica i tripartitna vlada u proteklih dvadeset godina nisu – prevladati duboke podjele između Hrvata, Srba i Bošnjaka u toj zemlji koje ih proganjaju još od kraja rata.


Nagrade su se u svom osmom izdanju dodijelile za tiskane medije, radio i televizijske priloge, te u posebnoj kategoriji, a Horvat je pobijedio u konkurenciji online kategorije, u kojoj su bili još članci o sirijskim izbjeglicama te Izraelu. Laureati su, uz trofej, dobili novčane naknade, a pozvani su i da tijekom iduće godine kao partneri sudjeluju u aktivnostima Zaklade.


U ovogodišnjem žiriju bili su vodeći medijski stručnjaci, Michel Toss iz Njemačke, Naglaa El-Emary iz Egipta, Pier Luigi Malesani iz Italije, Robert Parsons iz Francuske, Rania Abouzeid iz Libanona, Hatim Btioui iz Maroka, Gisele Khoury iz Libanona te ugledni britanski novinar Tim Sebastian.