25. godina

Spoj kultnih predstava i novih koncepcija: Uskoro slavljeničko Kastafsko kulturno leto

Andrej Petrak

Irena Gauš, Ivica Lukanović i Jelena Milić / Snimio V. KARUZA

Irena Gauš, Ivica Lukanović i Jelena Milić / Snimio V. KARUZA

Novi projekt Ritam dvorišta u kastavsku gradsku jezgru donosi seriju jazz koncerata za opuštene ljetne večeri i druženja s glazbenicima Trio Minus One, Spart Jazz Quartet, Alba&Leo, You Can't Stop PuBop i Lela&Joe Kaplowitz, te domaćinima, susjedima



 Bogat slavljenički program za prvih 25 godina pripremljen je za ovo Kastafskokulturnoleto, a ovogodišnje izdanje festivala ponudit će ponovljena gostovanja kultnih predstava, obilježenih u kolektivnoj memoriji posjetitelja tijekom proteklih četiri stoljeća, te niz novih koncepcija, poput intimnih jazz koncerata u najljepšim kastavskim dvorištima. Gradonačelnik Ivica Lukanović podsjetio je na početke i važnost KKL-a, kao kralježnice kastavske kulturne ponude.


– Zadovoljan sam ovogodišnjim izuzetno raznovrsnim programom, u koji su uklopljene i nove inicijative poput Ritma dvorišta, filmskog festivala i dana književnosti, inspiriranih ljepotom i zanimljivosti Kastva. KKL ponovo je uspio kreirati finu ponudu koja će osigurati lijepi, šarmantni ljetni ritam u našem gradu. Divna ideja KKL-a oplemenjivana je kroz godine na lijep način i danas imamo manifestaciju s pedigreom. Pozivam sve zainteresirane da ovog ljeta dođu u Kastav, osjete kastavski šarm i pogledaju lijepe programe koje im nudimo, rekao je Lukanović.


Najljepše lokacije


Program ovogodišnjeg festivala, najavila je predsjednica Udruge Kastafskokulturnoleto Irena Gauš, traje od 1. srpnja do 26. kolovoza, kad će već tradicionalno KKL zatvoriti popularni Čansonfest. Organizacija je posebno ponosna na novi projekt Ritam dvorišta, koji u kastavsku gradsku jezgru, na najljepše skrivene lokacije kastavskih dvorišta, donosi seriju jazz koncerata za opuštene ljetne večeri i druženja s glazbenicima Trio Minus One, Spart Jazz Quartet, Alba&Leo, You Can’t Stop PuBop i Lela&Joe Kaplowitz, te domaćinima, susjedima.




– Mnogo je imena i izvođača za koje smo ponosni što su opet s nama. Valja podcrtati nastup gitarista Tommyja Emmanuela, međunarodno proslavljene gitaristice Ane Vidović, dive Josipe Lisac s gošćama, povratak Lele Margitić i Pere Kvrgića, Vilima Matule kao Munchhausena, Ksenije Prohaske u ulozi Marlene Dietrich i mnogih drugih, čija se veza s Kastvom rodila u proteklih 25 godina. Program čini jednu koherentnu cjelinu, koja ima dodira s klasičnim i tradicijskim izričajem, umetnutim u suvremenu perspektivu i umotanim u svježe izdanje festivala, spremno za novih četvrt stoljeća. Tom će doživljaju pridonijeti i obnovljena Crekvina, još impozantnija i spremnija u novom ruhu ugostiti brojnu publiku i umjetnike, uz naše prepoznatljivo gostoprimstvo, rekla je producentica Jelena Milić.



Tu su i besplatne radionice sviranja gitare, glume te edukativni program za najmlađe Male tajne za sretne njuškice, kao i partnerski programi: koncert Zdenke Kovačićek i Branka Bogunovića Pifa, 9. Kastav Blues Festival i 12. Čansonfest. Sve dječje predstave, radionice, filmovi i koncerti u sklopu Ritma dvorišta besplatni su i otvoreni za sve posjetitelje, a za informiranje i kupovinu ulaznica valja poći u Festivalski ured u centru Kastva, otvoren svakim danom od 16 do 21 sat, osim nedjelje. Karte se mogu kupiti i u Dallas Recordsu, Foto Reviji, Antikvarijatu Ex libris, caffeu Nad Urom, New Soundu te na webu www.mojekarte.hr. Dodatne informacije o programima dostupne su na webu www,kkl.hr te na služenom Facebooku festivala.



Dramski program


Program 25. KKL-a počet će 1. srpnja u 19 sati svečanim otvorenjem na Trgu Matka Laginje, uz nastup GD Spinčići i Ženske klape Kastav, a nakon rezanja slavljeničke torte, službeni program otvorit će Vili Matula u bezvremenskoj predstavi Münchhausen. Dramski program uključuje i Stilske vježbe, SHAKespeare na EXit, predstavu Stranac studenata Glume i medija, Rakana Rushaidata »Ja, tata!«, Kseniju Prohasku koja će utjeloviti Marlene Dietrich, te predstavu »Žene u crvenom« s Verom Zimom.


Glavna tema glazbenog programa su suradnje i odmak od uobičajenog, a Crekvinu bi 8. srpnja trebali rasplesati DJ Smeđi Šećer i GD Spinčići, dok će do kraja kolovoza uslijediti Božo Vrećo, Josipa Lisac s gošćama Lovely Quinces, Luce i Dinom Rizvić, glazbeni spektakl Primorska noć, te Atma Mundi Ensemble s Matijom Dedićem i Francescom Barzattijem. Festival gitare od 1. do 3. kolovoza okupit će Bebe Na Vole, Stray Dogg, Tommyja Emmanuela, Damira Halilića Hala, Anu i Viktora Vidovića te Darka Jurkovića.


Dječji program uključuje predstave Bremenski svirači i Drvo ima srce, a u okviru Kina Mediteran od 9. do 11. kolovoza bit će prikazani filmovi Druga majka, Sve što dolazi i Iščekivanje. U okviru Dana književnosti 5. srpnja bit će obilježena i 150. godišnjica kastavske Čitalnice. Udruga PaRiter prezentirat će Živu knjižnicu, a Nikola Petković ugostiti Aleksandra Stankovića.