Stižu nizozemski glazbenici

Slavni The Rosenberg Trio u ponedjeljak u Lisinskom

Hina

Stochelo Rosenberg

Stochelo Rosenberg

Organizatori najavljuju atraktivni koncert u Zagrebu na kojemu će gitaristički virtuoz Stochelo Rosenberg nastupiti sa svojim rođacima Nous'cheom na ritam gitari i Nonniejem Rosenbergom na kontrabasu



ZAGREB  Jedan od najtraženijih nizozemskih gitarista Stochelo Rosenberg sa svojim triom nastupit će u ponedjeljak, 20. travnja, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog i izvesti skladbe gypsy jazza – kombinacije swinga, francuske moderne glazbe iz razdoblja prije Drugog svjetskog rata i romskih utjecaja.


Organizatori najavljuju atraktivni koncert u Zagrebu na kojemu će gitaristički virtuoz Stochelo Rosenberg nastupiti sa svojim rođacima Nous’cheom na ritam gitari i Nonniejem Rosenbergom na kontrabasu.


Rosenberg triju kao gost na pozornici pridružit će se i hrvatski gitarist Mate Matišić, s kojim Rosenberg surađuje od 2009. godine i smatra ga zaslužnim za popularizaciju gypsy swinga u Hrvatskoj.




Rosenberg je nasljednik znamenite škole francuskog jazza Djanga Reinhardta, a s vremenom je stekao jednako karizmatičan ugled kao i njegov učitelj.


Tijekom karijere svirao je sa Stephaneom Grappellijem, velikanom koji je svoj 80. rođendan proslavio u Carnegie Hallu 1993., a s kojim je zajedno snimio CD Caravan.


Stochelo Rosenberg izuzetan je gitarist kojemu je Guitarist Magazine 2012. dodijelio prestižnu nagradu Zlatna gitara, te uspješan skladatelj čija djela izvode i mnogi drugi glazbenici.


Njegov trio danas djeluje na relaciji Amsterdam – Pariz, nastavljajući francusku tradiciju gypsy jazza (jazz manouche) iz prve polovice 20. stoljeća. Oslanjaju se na znamenitu ostavštinu Djanga Reinhardta i zlatno doba pariškog hot club jazz stila što su ga nezaboravnim učinili i braća Baro, Sarane i Matelo Ferret.


Virtuozi i strastveni glazbenici kombiniraju swing artikulaciju s tamnijom romskom glazbom bližom kromatikom stvarajući nezaboravne izvedbe koje oduševljavaju publiku diljem svijeta.


Od nastupa na Django Reinhardt festivalu u Samois sur Seine i objave prvog CD-a »Seresta«, Rosenberg Trio postao je jedna od najvećih svjetskih jazz senzacija. Gosti su najvećih svjetskih pozornica, a njihova diskografija obuhvaća više od 60 CD i DVD nosača zvuka.