Kreativci različitih žanrova

”Škver Art projekt”: Umjetnici u malološinjskom brodogradilištu

Ana Braškić

Od nedjelje 9. do nedjelje 16. lipnja malološinjsko brodogradilište ugostit će četvrti po redu »Škver Art projekt«. Međunarodni umjetnički projekt i ove će godine objediniti cijelotjedne radionice i popratna događanja, a okupit će četrdesetak umjetnika iz Hrvatske i inozemstva, s raznih polja umjetnosti, pretežno rubnog karaktera i eksperimentalnog izraza. Ove godine, osim hrvatskih umjetnika, dolaze gosti iz Srbije, Slovenije, Njemačke, Grčke, Švedske, Poljske, Francuske, Portugala i SAD-a. Projekt je najavila Dunja Janković, lošinjska umjetnica posebno cijenjena među ljubiteljima stripa



MALI LOŠINJ » Od nedjelje 9. do nedjelje 16. lipnja malološinjsko brodogradilište ugostit će četvrti po redu »Škver Art projekt«. Međunarodni umjetnički projekt i ove će godine objediniti cijelotjedne radionice i popratna događanja, a okupit će četrdesetak umjetnika iz Hrvatske i inozemstva, s raznih polja umjetnosti, pretežno rubnog karaktera i eksperimentalnog izraza. Ove godine, osim hrvatskih umjetnika, dolaze gosti iz Srbije, Slovenije, Njemačke, Grčke, Švedske, Poljske, Francuske, Portugala i SAD-a. Projekt je najavila Dunja Janković, lošinjska umjetnica posebno cijenjena među ljubiteljima stripa.


   – Program festivala svake se godine odvija po istom modelu. Tjedan dana kolaborativnog rada u improviziranim uvjetima, u nevjerovatnim prostorima malološinjskog škvera i spajanje različitih svjetova: radnika i umjetnika, industrije i brodogradilišta. Osim toga, i dalje imamo besplatna događanja i prezentacije otvorene za javnost.


   Ove godine festival ćemo otvoriti 9. lipnja u maloj ribarskoj lučici Sv. Martin s performansom portlandskog dua MSHR, projekcijom filma »Amnezijak« na plaži zagrebačkog umjetnika Dalibora Barića i projekcijama eksperimentalnih animacija DMTV. Sljedeći javni događaj bit će u četvrtak 13. lipnja u maloj galeriji/knjižnici »Tinel«, novom prostoru u kulturnoj ponudi Lošinja, gdje će se predstaviti plakati portugalskog kolektiva »Oficina Arara«. U petak 14. lipnja predstavit ćemo film »Guesthouse Helios« koji je nastao tijekom 2. »Škvera«, američkog redatelja Ryana Jefferyja. I, za kraj, kao i svake godine, u subotu 15. lipnja bit će »Otvorena vrata Škvera«, gdje će se svi novonastali radovi predstaviti lošinjskoj javnosti, uz razne performanse, koncerte i projekcije te roštilj za sve sudionike, od radnika do umjetnika pa na dalje – kaže Dunja Janković.




   I ove godine na »Škveru« su zastupljena rubna umjetnička polja kao što su strip, nezavisna ilustracija, animacija, eksperimentalni video i glazba te neistraženi prostori različitih medijskih kombinacija. U malološinjski škver, rijetki industrijski prostor u Hrvatskoj koji je još uvijek u funkciji, dolaze umjetnici iz cijele Europe koji se bave različitim umjetničkim žanrovima, pretežno eksperimentalnog izraza – najavila je Janković koja će i sama, kao i svih prethodnih godina, sudjelovati u izradi nekog umjetničkog djela.