"Vladimir Nazor" za 2012.

Skladatelj Ivo Malec odbio nagradu za životno djelo

Hina

U području književnosti nagradu za životno djelo dobio je akademik Luko Paljetak, književnik, pjesnik i prevoditelj, dok je godišnju nagradu dobila Tatjana Gromača za roman "Božanska dječica"



ZAGREB - Ovogodišnji dobitnici „Nagrada Vladimir Nazor“ za životno djelo su književnik Luko Paljetak, filmski snimatelj Ivica Rajković, kiparica Marija Ujević Galetović, dramski umjetnik Nenad Šegvić, arhitektica Hildegard Auf-Franić, dok skladatelj Ivo Malec nagradu iz osobnih razloga nije prihvatio, priopćeno je večeras iz Ministarstva kulture.


‘Nagrade Vladimir Nazor’ dodjeljuje Republika Hrvatska za najbolja umjetnička ostvarenja na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma u i Hrvatskoj.


Odluke o dobitnicima „Nagrade Vladimir Nazor“ donio je Odbor Nagrade, na čelu s akademikom Milivojem Solarom, na sjednici 24. svibnja 2013., navode iz Ministarstva kulture.




U području književnosti nagradu za životno djelo dobio je akademik Luko Paljetak, književnik, pjesnik i prevoditelj, dok je godišnju nagradu dobila Tatjana Gromača za roman “Božanska dječica”.


Na području glazbe Odbor je Nagradu za životno djelo odlučio dodijeliti skladatelju Ivi Malecu, no kako navode iz Ministarstva kulture, “ugledni skladatelj Ivo Malec, laureat ‘Nagrade Vladimir Nazor’ za životno djelo u području glazbe, zahvalio se na Nagradi, koju iz osobnih razloga nije prihvatio. Stoga se Nagrada ove godine ne uručuje”. Godišnju nagradu dobila je violončelistica Monika Leskovar, za tri koncerta u zagrebačkoj koncertnoj sezoni 2012. – cjelovečernji recital s izraelskim pijanistom Itamarom Golanom, 23. siječnja 2012., izvedbu 3. Kammermusik P. Hindemitha s Cantus Ansamblom, 14. svibnja 2012. i izvedbu 1. koncerta za violončelo i orkestar D. Šostakoviča sa Zagrebačkom filharmonijom, 27. rujna 2012.


Za filmsku umjetnost nagradu za životno djelo dobio je filmski snimatelj Ivica Rajković, a godišnju nagradu Rene Bitorajac, za ulogu u filmu “Ljudožder vegetarijanac”.


Za likovne i primijenjene umjetnosti nagradu za životno djelo dobila je akademkinja Marija Ujević Galetović, akademska kiparica, a godišnju nagradu Ivan Marušić Klif za site-specific instalaciju Lambda, Pogon Jedinstvo, Zagreb, 30. ožujka – 06. travnja 2012. i Muzejsko-galerijski prostor Sveta Srca, Pula, 13. – 27. travnja 2012.


Za kazališnu umjetnost nagradu za životno djelo dobio je dramski umjetnik, Nenad Šegvić, a godišnju nagradu Zlatko Sviben za režiju predstave Unterstadt, premijerno izvedenu 5. listopada 2012. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku


Za arhitekturu i urbanizam nagradu za životno djelo dobila je arhitektica Hildegard Auf-Franić, a godišnju nagradu arhitekti Neno Kezić i Emil Šverko, za Studentski dom i centar Sveučilišnog Kampusa u Splitu.


„Nagrade Vladimir Nazor“ dobitnicima će biti dodijeljene na svečanosti u Muzeju Mimara, 19. lipnja, najavila je glasnogovornica Ministarstva kulture Nataša Petrinjak.