Midsummer Scene festival

Shakespearova komedija “Na tri kralja ili kako hoćete” na dubrovačkom Lovrijencu

Asja Perović, dr. med.

Foto Michel Sevelo

Foto Michel Sevelo



“Posebnost ovih priprema je u tome što se zagrijavamo na Lovrijencu pod vedrim nebom, što je nešto što nas sve ispunjuje posebnom energijom. Obično se pojavimo dva sata do sat i pol prije predstave kako bismo prošli pokret, koreografirane tučnjave, plesni pokret i pjevanje. Svatko se posebno zagrijava, upjeva i razgiba, a zatim radimo nekoliko zajedničkih igara jer je to važno za zajedništvo i uigranost ansambla!» – otkriva glumac Filip Krenus i dodaje: «Svatko od glumaca zna na čemu treba raditi, a dikcija i pripreman glas, osobito kada se igra nekoliko likova te pogotovo kada je riječ o Shakespeareu, od presudne su važnosti. Nakon zagrijavanja postavljamo svoje kostime i rekvizitu na dogovorena mjesta, dok glumice odlaze u šminku. Nakon toga svi imamo još jednu zajedničku brzu igru i onda odlazimo na početna mjesta kada publika ulazi. Kako su gotovo sve uloge dublirane ili triplirane, svi imamo mnogo brzih presvlačenja, ali imamo sjajnu pomoćnicu kostimografkinje koja nam pomaže i oko toga.


Igranje na otvorenoj pozornici ovog je ljeta bilo jedinstveno iskustvo. U premijernoj noći dio predstave padala je kiša što je pravi izazov posebno za glumice, njihove frizure i make up. Neke od večeri jako je puhalo, a neke je pak publika umirući od smijeha nasmijavala i same glumce. Dva sata igrati Shakespearea na izvornom jeziku nije nimalo lako.


Glumci su posebno bili nadahnuti povijesnim ambijentom, Ilirijom koja je možda baš Jadransko more. U predahu predstava uživali su u izletima na Lokrum i dubrovačko zaleđe, a Dubrovnik je svatko od njih doživio na svoj način i jednostavno se zaljubio u njega.


“Svi smo jednostavno oduševljeni Gradom. Njegova povijest, prekrasna arhitektura i sve ono što smo doživjeli zauvijek će nam ostati u sjećanju. Lovrijenac je najljepša pozornica na kojoj sam igrao, a vjerujem kako ćemo se ponovno vratiti na ovaj jedinstveni festival!” – izjavio je glumac Jason Eddy.


Midsummer Scene festival održava se još tri večeri do 4. srpnja na tvrđavi Lovrijenac, a u slučaju kiše u kazalištu Marina Držića. Ulaznice za Midsummer Scene mogu se kupiti u sistemu Ulaznice.hr, www.ulaznice.hr, u glavnom uredu TZ Dubrovnika na Pilama te u Luži.


Festival je projekt Grada Dubrovnika i TZ Grada Dubrovnika, a u produkciji Brilliant Events Dubrovnik i Honey-tongued Theatre Productions Ltd. London.