SKD Prosvjeta

Sedmi dani srpske kulture u Zagrebu od 1. do 6. prosinca

Hina

Otvara ih 1. i 2. prosinca filmski program u kinu Europa, gdje će žanr srpske crne komedije predstaviti »Crna Zorica« redatelja Radoslava Pavkovića i Christine Hadjicharalambous



ZAGREB – Sedmi dani srpske kulture u Hrvatskoj od 1. do 6. prosinca predstavit će recentno filmsko, kazališno, glazbeno i književno stvaralaštvo srpskih umjetnika, a održat će se na četiri zagrebačke lokacije – u kinu Europa, Tetaru &td, alternativnom klubu Attack te Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta.


Otvara ih 1. i 2. prosinca filmski program u kinu Europa, gdje će žanr srpske crne komedije predstaviti »Crna Zorica« redatelja Radoslava Pavkovića i Christine Hadjicharalambous. Riječ je o avanturističkoj komediji s radnjom smještenom u istočnoj Srbiji, koju strani kritičari uspoređuju s bizarno crnom poetikom Tima Burtona te ocjenjuju jednim od ‘najneobičnijih filmova ove godine’.


Dokumentarni program predstavit će »Walter« Andreja Aćina te »Pismo ocu« i »Mirage« Srđana Keče. Glavni protagonisti filma »Walter« su Velimir Bata Živojinović i Emir Kusturica koji se bave raskrinkavanjem mitova na primjeru filma »Valter brani Sarajevo«.




Filmski program zatvorit će kratki filmovi »Momci, gde ste« Jelene Gavrilović te »Hrvatski crnci« autora Miloša Vlaisavljevića, koji govori o srpskoj manjini u Hrvatskoj. Na tu temu u subotu u 18 sati u kinu Europa održat će se okrugli stol o nezaposlenosti Srba u Hrvatskoj.


Početkom idućeg tjedna Dani srpske kulture nastavljaju se kazališnim programom. U ponedjeljak, 3. prosinca, u Teatru &td bit će prikazana predstava »Maja i ja i Maja«, redateljice Anje Suše i dramaturga Saše Božića, koja istražuje postjugoslavensko naslijeđe te problematizira vlastita sjećanja u okviru kolektivne memorije i trauma tzv. devedesetih.


Za utorak, 4. prosinca, najavljeno je otvorenje izložbe »Glasačka mašina«. U prostorijama SKD Prosvjete bit će otvoren postav sastavljen od propagandnih spotova, novinskih panegirika i predizbornih obećanja. Posjetitelji će dobiti jedinstvenu priliku za reprizno glasovanje, a pozvani su i da kolekciju eksponata obogate prilogom vlastitih predmeta.


Glazbeni program održat će se u srijedu, 5. prosinca, u klubu Attack gdje će nastupiti akustični ansambl Frame Orchestra iz Novog Sada sa skladbama Lazara Novkova.


Sedme dane srpske kulture u Hrvatskoj zatvorit će u četvrtak predstavljanje knjige »Narodne nošnje u 19. i 20. veku – Srbija i susedne zemlje« te »Narodne nošnje Srba u 19. i 20. veku« autorice Jasne Bjeladinović Jergić. Predviđeno je i održavanje prigodnih radionica pletenja i vezenja, dječje kreativne radionice, učenje ćirilice te radionica žongliranja za stariju djecu.


Dani srpske kuture zamišljeni su kao dugoročan projekt, održavaju se od 2006. godine jednom godišnje, a organizira ih SKD Prosvjeta.