Adriaart

Scenografska radionica APU: Dinamiziranje urbanog krajolika

Svjetlana Hribar

Scenografska radionica na lokaciji bivše tvornice »Rikard Benčić«, svojevrsni je prikaz funkcioniranja kolegija Scenografije pri Akademiji primijenjenih umjetnosti (APU) Sveučilišta u Rijeci



RIJEKA Od 24. do 28.lipnja, na prostoru bivše tvornice »Rikard Benčić«, održat će se Scenografska radionica na specifičnim lokacijama, kao svojevrsni prikaz funkcioniranja kolegija Scenografije pri Akademiji primijenjenih umjetnosti (APU) Sveučilišta u Rijeci, najavila je na konferenciji za novinare održanoj jučer voditeljica radionice i profesorica na APU Lara Badurina, napominjući da će se posljednjeg dana programa u H zgradi kompleksa budućeg Muzeja suvremene umjetnosti (u 21.30) održati prezentacija radova ostvarenih na lokaciji Rikard Benčić.


Prof. Lara Badurina je također istaknula kako ovo nije prva radionica na specifičnim lokacijama grada Rijeke – prethodnih godina već su održane radionice u Harteri, zatim na Lukobranu, a cilj im nije izložba, već dinamiziranje urbanog krajolika – poput performativne slike, potencijalnog prostora predstave:


– Ponosni smo što među prvima ulazimo u prostor budućeg muzeja, zaključila je profesorica Lara Badurina, uz koju će sa studentima raditi i njeni kolege profesori APU – Tomislav Brajnović, Ingeborg Fuellep i Đorđe Jandrić. 




   O svom sudjelovanju, temi »Emocionalni pejsaž« kao i polaznim idejama, govorili su studenti Mišel Periša i Lucija Ukić, koji su – uz Aleksandru-Anu Buković, Andreju Jandrečić, Tijanu Mihailović, Libertu Mišan, Kristinu Pongrac, Saru Salamon i Dina Topolnjaka – sudionici radionice na lokaciji »Benčić«. 


   Ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, Slaven Tolj, rekao je da Muzej nema ambicije samostalno koncipirati prostor na lokaciji bivše tvornice »Rikard Benčić« i da je ova radionica jedna u nizu intervencija koje će rezultirati programskom energijom, što će dati budući izgled Muzeju. 


   S rečenim se suglasio pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar, iskazujući zadovoljstvo što su studenti ponovo izišli iz svojih prostora na Kampusu te što će, u ovom slučaju dati život lokaciji »Benčić«. 


   Radionica o kojoj je riječ ujedno je i prikaz modula Scenografski prostori novokreiranog diplomskog studija Medijskih umjetnosti i praksi (MAP), razvijenog kroz ADRIART – trogodišnji projekt (uz podršku EU) u kojem sudjeluju četiri partnerske institucije: APU Sveučilišta u Rijeci, Visoka škola za umjetnost Sveučilišta u Novoj Gorici, Tehničko sveučilište u Grazu i Sveučilište u Udinama.