Zbirka traži novi prostor

SMRAD, MUHE I DJEČJE SUZE Nitko ne želi lovačke trofeje posrnulog riječkog tajkuna

Nela Valerjev Ogurlić

Posebno ogorčeni pri posjetima bili su roditelji čija su djeca znala i plakati pred odsječenim glavama žirafa i drugih životinja, krokodila u obliku tepiha ili slonove noge pretvorene u stalak za kišobrane



RIJEKA Primorsko-goranska županija u velikoj je nevolji, jer nitko ne želi udomiti zbirku egzotičnih lovačkih trofeja Damira Vrhovnika koja definitivno mora iseliti iz Kaštela Zrinskih u Brodu na Kupi, gdje bi idućeg proljeća trebali početi veliki građevinski radovi.


Kaštelom već tri godine upravlja Prirodoslovni muzeja Rijeka, koji se priprema za obnovu stalnog postava, a dio prostora bit će i u funkciji interpretacijskog centra kulturne rute »Putovima Frankopana«. Za obje investicije novac je osiguran iz EU fondova.


Vrhovnikova zbirka zauzima čitav kat Kaštela, a sadrži primjerke vrsta poput žirafa, slonova, nosoroga, krokodila, lavova, leoparda, bivola, dikobraza, antilopa, zebri, gazela… Uz lovačke trofeje svojedobno su bile izložene i fotografije koje prikazuju nekadašnjeg direktora brodogradilišta »Viktor Lenac« kako nadmoćno pozira nad svojim žrtvama, ali one su uklonjene prije tri godine, dok se za preparate koji nemaju nikakve veze s prirodnom baštinom Gorskog kotara, a k tome su prikupljeni suprotno svim uzusima prirodoslovne znanosti, još nije pronašla zamjenska lokacija.


Preuzeli obavezu




Županijski pročelnik za kulturu, sport i tehničku kulturu Valerij Jurešić kaže da je Vrhovnikovu kolekciju nudio na više adresa, ali nitko je nije želio prihvatiti.


– Ispitivao sam mogućnost njezina smještaja na više punktova izvan Rijeke, među kojima su i Društveni dom za mlade u Lovranskoj Dragi te dvorac Stara Sušica. Međutim nije bilo interesa. Pokušat ćemo razgovarati i s Lovačkim muzejem u Zagrebu, a rješenje moramo pronaći najkasnije u iduća četiri mjeseca, jer početak radova u Kaštelu očekujemo u ožujku. Prihvatom donacije čija je vrijednost procijenjena na oko 790 tisuća kuna preuzeli smo obavezu čuvanja i izlaganja zbirke pa ako je netko zainteresiran da je u suradnji s Primorsko-goranskom županijom javno izloži u svom prostoru, može nam se slobodno javiti – poručuje Valerij Jurešić.


Radovi u Kaštelu Zrinskih vjerojatno će potrajati do kraja iduće godine. Za to vrijeme muzej će biti zatvoren, a njegov treći kat na kojem je dosad bila izložena Vrhovnikova kolekcija postat će višenamjenska dvorana u funkciji muzeja i interpretacijskog centra. Tu će se održavati predavanja, kongresi, edukativne radionice, a dio prostora bit će uređen kao dnevni boravak za posjetitelje s malom knjižnicom, računalima i pozornicom za manje predstave.


Smrad i muhe


Mogućnost povratka Vrhovnikovih životinja u Kaštel Zrinskih, prema riječima Valerija Jurešića, apsolutno je isključena. Lokalna zajednica nikad nije ni podržala odluku da se lovački trofeji riječkog tajkuna izlože u Brodu na Kupi, a posjetitelji su uglavnom negativno doživljavali njeno prisustvo u ovom prostoru.


Posebno ogorčeni bili su roditelji čija su djeca znala i plakati pred odsječenim glavama žirafa i drugih životinja, krokodila u obliku tepiha ili slonove noge pretvorene u stalak za kišobrane.


Protiv prihvata Vrhovnikove zbirke izjasnili su se i lovci Gorskog kotara, a fotografije na kojima je pozirao nad svojim lovinama odstrijeljenim iz zabavno-rekreativnih pobuda na safarijima od Južnoafričke Republike, Namibije, Zimbabvea, Bocvane do Sjeverne Amerike smatrali su degutantnima.


Oko Vrhovnikovih trofeja u Kaštelu se, posebice ljeti, širio i neugodan miris, oblijetale su ih muhe, jer vjerojatno nisu kvalitetno preparirani. Prema riječima Valerija Jurešića, lani je za dezinsekciju postupkom fumigacije koja je obuhvatila i muzejske preparate utrošeno 60 tisuća kuna, a ako se ne pronađe nitko tko bi želio udomiti zbirku egzota, razmotrit će se i mogućnost njezina povrata Damiru Vrhovniku.