Suprotno mišljenju većine

Ryan Gosling o “First Manu”: Armstrong nije sebe smatrao američkim junakom

Stjepan Hundić

Ryan Gosling u Veneciji / Foto REUTERS/T. GENTILE

Ryan Gosling u Veneciji / Foto REUTERS/T. GENTILE

I u razgovorima koje sam vodio s njegovom obitelji, shvatio sam da niti oni u njemu ne vide junaka, već skromnog obiteljskog čovjeka koji je dobio priliku učiniti nešto veliko - rekao je Gosling



VENECIJA »Ne bih rekao da je Neil Armstrong sebe smatrao američkim junakom, ili ako hoćete junakom generalno, upravo suprotno«, izjavio je Ryan Gosling na konferenciji za novinare, očito se ne slažući s mišljenjem većine o slavnom američkom astronautu i nastavio:


– I u razgovorima koje sam vodio s njegovom obitelji, shvatio sam da niti oni u njemu ne vide junaka, već skromnog obiteljskog čovjeka koji je dobio priliku učiniti nešto veliko. I većina astronauta su bili skromni obiteljski ljudi. Osobno mislim da se spuštanje na Mjesec ne može promatrati (samo) kao američki podvig i uspjeh, već kao postignuće ljudske vrste. Tako je i Damien Chazelle vidio ovu iznimnu priču i napravio upravo takav film. O tome smo dosta razgovarali i složili se – kazao je Gosling.


Hvaljena glazbena drama »La La Land« 2016. godine otvorila je venecijansku Mostru, a Damienu Chazelleu dvije godine kasnije ponovno je pripala ista čast: njegova biografska drama o prvom čovjeku koji je sletio na Mjesec otvorila je 75. filmski festival u Veneciji koji će trajati sve do 8. rujna.


Armstrongova obitelj




– Jedna od stvari koje sam moramo savladati za ulogu bilo je i letenje, i iste sekunde kad sam s intrukturom sjeo u letjelicu shvatio sam da je to bila jako glupa ideja – otkrio je Gosling, opisujući što je sve morao proći kako bi se najbolje pripremio za ulogu Neila Armstronga, i na velikom platnu bio uvjerljiv kao astronaut i svemirski pionir pa nastavio: »U takvim trenucima shvatite da nije svatko rođen za astronauta i da je moj maksimum dva sata se pretvarati da sam Armstrong, jer nikad ne bih mogao učiniti to što je on učinio. Damien je inzisirao na realističnom prikazu događaja i autentičnim situacijama, pa smo u mnogim scenama koristili originalna svemirska odijela i opremu astronauta kakvi su korišteni 1960-tih u misijama NASA-e, objasnio je Gosling.


Gosling, Claire Foy koja tumači njegovu suprugu kao i ostatak uže glumačke i autorske ekipe, imao je luksuz upoznati se s udovicom i sinovima Neila Armstronga što se pokazalo kao neprocjenjiva pomoć u što realističnijem prikazu obiteljske intime i događaja unutar četiri zida.


– Uz redatelja i scenarista, najveću pomoć u pripremi za ulogu dobio sam od Armstrongove obitelji, koja nam se potpuno stavila na raspolaganje. Razgovori s njegovom udovicom Janet i njihova dva sina, Markom i Rickom koji su 1969. godine kad se njihov otac spustio na Mjesec bili klinci, najvažniji je dio u procesu priprema za ulogu jer sam upravo kroz te susrete saznao tko je i što je zapravio bio Neil Armstrong. A bio je prije svega otac i suprug koji je duboko u sebi nosio obiteljsku tragediju, a tek potom inženjer, astronaut i uzor čitavom svijetu. Bilo mi je iznimno važno da tog velikog čovjeka prikažem u pravom svjetlu i da to bude njegov istinski portret, ne samo zbog njegove obitelji već i svih ostalih: nisam imao pravo na pogrešku jer bi to svi prepoznali – osvrnuo se Ryan Gosling.


Zlatni holivudski dečko


Gosling je danas »vruća roba« i može birati uloge i projekte. Prvu zapaženu ulogu ostvario je u ljubavnoj drami »The Notebook« iz 2004. godine, a pozornost Hollywooda skrenuo je u hvaljenim »Blue Valentine« i »Drive«, a put ka samom vrhu zacementirao je posljednjih nekoliko godina ulogama u hitovima »The Nice Guys«, »La La Land« i »Blade Runner 2049.« Nema sumnje da će i odličan »First Man« zlatnog holivudskog dečka i dalje zadržati među najpopularnijim svjetskim glumcima.


»Što tražim kod redatelja?«, ponovio je sebi u bradu pitanje sedme sile u krcatoj dvorani, pa u svom zafrkantskom stilu odgovorio: »Dobru kosu. Jaku, lijepu, gustu kosu. Ne znam, evo ovo što ima Damien. On je divan suradnik i odličan redatelj, koji razumije glumca. Ima pravi instinkt za dobar film i za publiku, pa me uopće ne iznenađuje što su mu svi filmovi tako uspješni.« – zaključio je Gosling.