15 godina happeninga

Ronald Braus i gosti: Aplauz za umjetnike svih generacija

Nina Orlović Radić

Foto Glas Istre

Foto Glas Istre

Iznenađenje večeri bili su legendarni rovinjski slikar  Bruno Mascarelli, Vološćanac Ljubo Kuntarić – autoru nekih od najljepših tzv. »starih pjesama« – te nezaboravna Opatijka, poznata pjevačica Beti Jurković



ROVINJ Petnaesto izdanje happeninga »Ronald Braus i gosti«, koje i ove godine održano na otoku sveti Andrija kod Rovinja, okupilo je impozantan broj posjetitelja. Kao i svih proteklih saziva – zahvaljujući hrvatskom baritonu i Rovinjcu, Ronaldu Brausu – pod »svjetlima pozornice« našli su se Brausovi gosti, prijatelji iz svijeta opere, glume i estrade.


Na okupu su se našli i istarski privrednici, i lokalni političari, ali najveći je aplauz ipak pripao umjetnicima. Krenulo je sa živom legendom Rovinja, slikarom Brunom Mascarellijem ( koji će usput govoreći u rujnu u Zavičajnom muzeju prirediti samostalnu izložbu), zaustavilo se u Voloskom na Ljubomiru Kuntariću, autoru nekih od najljepših tzv. »starih pjesama«, od »Nine«, preko evergreena »Autobus Calypso«,»U nedilju Ane« i »Ta tvoja ruka mala«, pa sve do uvijek mlade i vesele Opatijke, velike pjevačice i umjetnice Beti Jurković (op.a. koja je imala tu priliku zapjevati i s Luisom Amstrongom). Njih troje, i u nešto malo zrelijoj dobi, bili su uostalom i glavne zvijezde, ali i najveće iznenađenje večeri.


Mladu generaciju umjetnika predvodila je mezzosopranistica Ivana Srbljan, koja je ljepotom i elegancijom, ali prvenstveno osebujnim  glasom opčarala prisutne interpretacijom Bizetove »Carmen«. Jednake emotivne reakcije, pa čak i poneku suzu izazvao je violinist Antun Stašić, uz koga su se Roni Braus i njegovi gosti oprostili od Arsena Dedića te  opernog pjevača Krunoslava Cigoja. Srce je prvi put zadrhtalo pri izvedbi Dedićevog »Moderato Cantabile« koju je izvela glumica Kostadinka Velkovska, ali i tijekom Brausovog purpurija posvećenog Krapinskom festivalu, na kojem je često nastupao slavni hrvatski tenor.


Publici se predstavio i  mješoviti pjevački zbor »Gimpl« iz Ravne Gore, te zvijezda koja ne tamni– Jasna Zlokić, s kojom je publika otpjevala »Skitnicu«, po kojoj je i ova Velelučanka, svim generacijama slušatelja, možda i najpoznatija. Sam Braus, koji je ove godine, po prvi puta bez Mile Elegović vodio happening, odličan je bio u duetu s Ivanom Srbljan u izvedbi pjesme »Život je lijep« iz mjuzikla »Dundo Maroje«, ali i posljednjom pjesmom za doviđenja dogodine – »Tu T’en Vas« (Odlaziš).