Problemi za Irce

Rijeka je dobro prošla: Galway zbog kiše otkazao centralnu svečanost otvaranja EPK-a

Hina

Dio svečanosti otvorenja, koji je planiran u zatvorenim prostorima, će se održati pa će u jednoj od galwayskih dvorana nastupiti i predstavnici Halubajskih zvončara.



Nakon što je u prošlog vikenda održano spektakularno otvorenje Europske prijestolnice kulture u Rijeci, u subotu Europska prijestolnica kulture u 2020 postaje još jedan grad – irski Galway, a dio svečanosti otvorenja na otvorenom otkazan je zbog nevremena, priopćeno je iz tvrtke Rijeka 2020. 


Titulu Europske prijestolnice kulture svake godine nose dva grada, a ove godine to su hrvatska Rijeka i irski Galway.


“Galway u godinu, u kojoj s Rijekom dijeli prestižnu titulu, ulazi s temom vatre te manifestaciju otvorenja EPK temelji na drevnim običajima paljenja i slavljenja vatre kao rituala koji tjera zimu i dočekuje novo doba,” navodi se u priopćenju i dodaje da je središnja manifestacija trebala biti održana večeras na otvorenom, ali da su, zbog prognoze lošeg vremena, organizatori primorani otkazati središnju svečanost na otvorenom.




Dio svečanosti otvorenja, koji je planiran u zatvorenim prostorima, će se održati pa će u jednoj od galwayskih dvorana nastupiti i predstavnici Halubajskih zvončara.


Otvorenje EPK u Galwayu počelo je ovoga tjedna serijom događanja diljem regije kojoj pripada taj grad, a sve je trebalo kulminirati večeras spektakularnom ceremonijom u Galwayu na otvorenom i u zatvorenom prostoru.


Halubajski zvončari su dio su baštine uvrštene na UNESCO-vu listu, a u irskoj prijestolnici kulture predstavljaju baštinu predstavljenu i kroz riječki projekt Europske prijestolnice kulture. S irskim ih konceptom otvorenja EPK povezuje drevni ritual tjeranja zime, jer se s njime tematski vezuju i zvončari, kao i irski ritual paljenja i slavljenja vatre.


Uz zvončare, na otvorenju Europske prijestolnice kulture u Galwayu u ime tvrtke Rijeka 2020, koja u Rijeci provodi projekt Europske prijestolnice kulture, su i predstavnici te tvrtke, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke, priopćeno je iz Rijeke 2020.