Sindikalne akcije

Riječki kulturnjaci idu u prosvjed krajem ožujka

Ljiljana Hlača

Ljubica Pilić / Foto Pixsell

Ljubica Pilić / Foto Pixsell

Prosvjed se organizira pod naslovom »Za kolektivni ugovor s cijenom rada i za izvršavanje ugovornih obveza Grada « i održat će se krajem ožujka, kada se umjetnici kazališta Ivana pl. Zajca vrate s gostovanja u Ljubljani



RIJEKA Budući da mirenje između Grada Rijeke i Sindikata djelatnika u kulturi nije uspjelo, riječki kulturnjaci članovi Sindikata djelatnika u kulturi odlučili su – ide se u prosvjed, saznajemo od glavne tajnice Sindikata Ljubice Pilić.


Prosvjed se organizira pod naslovom »Za kolektivni ugovor s cijenom rada i za izvršavanje ugovornih obveza Grada « i održat će se krajem ožujka, kada se umjetnici kazališta Ivana pl. Zajca vrate s gostovanja u Ljubljani. Detalji, odnosno oblik prosvjeda još se utvrđuje, dalje navodi naša sugovornica.


Javnim ukazivanjem na nezadovoljstvo produbit će se kriza na relaciji Grad Rijeka – riječki kulturni radnici, a riječ je o  420 osoba koji rade u kazalištu Ivana pl. Zajca, Gradskom kazalištu lutaka, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, Muzeju grada Rijeke i Gradske knjižnice, a čiji je osnivač ova jedinica lokalne samouprave.




Podsjetimo, postupak mirenja započeo je u sklopu kolektivnog pregovaranja u kojem je sindikat tražio izjednačavanje plaća u kulturi s onima koje sada primaju gradski službenici u Gradu, a sve temeljem obećanja gradonačelnika Vojka Obersnela iz 2015. godine. Budući da pregovori nisu završili dobro, radnici u kulturi sada nemaju više jedinstveni kolektivni ugovor, pa je njihova djelatnost regulirana pravilnicima o radu.


– Žao mi je što će naš prosvjed dobiti možda političku konotaciju s obzirom da se on održava uoči lokalnih izbora, ali ovom prilikom želim naglasiti da ovaj sindikat nema političku opciju. Ako smo 2003. godine imali kolektivni ugovor, a sada ga nemamo, to je onda izbor Grada Rijeke, a ne naš izbor – zaključila je Pilić.