Neobičan koncert u Operetti

Richard Wagner s okusom čokolade

Kim Cuculić

Svaki posjetitelj na ulazu je dobio kutijicu s osam probranih čokoladnih delicija poznate marke Zotter. Praline različitih okusa bile su povezane s točno osam glazbenih stavaka, a kroz degustaciju su vodile boje.



OPATIJA Jeste li ikad slušali »Tristana i Izoldu« Richarda Wagnera uživajući u okusu slatkogorke čokolade i nugata od oraha, uz ljubičasto-žutu svjetlost? Svi oni koji su bili na koncertu »Pure Chocolate« održanom u opatijskoj Operetti, uvjerili su se da je takvo što moguće.


Na ovakvu ideju došao je Festival Kvarner, koji je na tragu Wagnerova Gesamtkunstwerka, odnosno sveobuhvatnog umjetničkog djela, u suradnji s Ensemble Purpur ostvario sintezu različitih osjetilnih senzacija – zvuka, boje, mirisa i okusa.


Svaki posjetitelj na ulazu je dobio kutijicu s osam probranih čokoladnih delicija poznate marke Zotter. Praline različitih okusa bile su povezane s točno osam glazbenih stavaka, a kroz degustaciju su vodile boje.




Kada je osvjetljenje u dvorani promijenilo boju, to je bio znak da je vrijeme za uživanje u sljedećoj pralini. Članovi komornog orkestra Purpur bili su smješteni pet metara iznad slušatelja, u staklenom kubusu, tako da ih publika nije mogla vidjeti, već se mogla prepustiti ljepoti zvuka i okusima čokolade. 


Na početku programa izveden je Nonett u a-molu, op.77 Andrea Georgea Louisa Onslowa, čija su četiri stavka pratile praline »karamel nugat«, »šumsko voće«, »fantazija od bora« i »kuglica od višnje«. Zatim je izvedena skladba Arva Parta uz okus »limoncella«, dok je vrhunac večeri bilo izvođenje Wagnerove glazbe uz kušanje nugata od oraha uronjenog u bijelu čokoladu. U završnici je odsviran »Oblivion« Astora Piazzolle, uz prigušenu ružičastu rasvjetu i pralinu pod nazivom »anis i bijeli kruh«.