Avantgarde Jazz festival

Regina Carter nastupila u Rovinju: Stojeće ovacije za vrhunsko ostvarenje

Davor Hrvoj

Svojom izvedbom Regina Carter oduševila je publiku, a odličnu podršku imala je u sjajnim instrumentalistima svog kvinteta



ROVINJ U dvorani Adris u Rovinju nastupio je kvintet slavne američke glazbenice Regine Carter koja je tijekom niza godina proglašavana najboljom jazz violinisticom na svijetu. Bio je to pretposljednji koncert ovogodišnjeg Avantgarde Jazz festivala.


Uz nju svirali su glazbenici koji su sudjelovali u snimanju njezina novog albuma »Southern Comfort«, od reda sjajni instrumentalisti: gitarist (svirao električne i akustične gitare) Marvin Sewell, harmonikaš Will Holshouser, kontrabasist Chris Lightcap i bubnjar Alvester Garnett. 


   Skladbe s tog CD-a, koje su bile sadržajem većeg dijela koncerta, ostvarili su kroz poseban zvuk, upravo zahvaljujući neuobičajenom spoju spomenutih glazbala. Radi se o glazbi koja je nastala kao rezultat njezinog istraživanja obiteljskog stabla i skladbi koju su slušali njezini preci; američkoj folk glazbi u izvornom obliku. 




   Iako je teme interpretirala vjerno, u nekim slučajevima emitirajući preko mobitela izvorne izvedbe što su ih muzikolozi snimili na terenu, Regina Carter je te skladbe – za mnoge od njih autori su nepoznati – prilagodila vlastitom poimanju glazbe, a on je blizak jazzu. Naime, u izvedbama na rovinjskom koncertu glazbenici su imali više slobode; potrajale su duže od onih na CD-u, osjetila se veća spontanost, sola su bila uzbudljivija. 


   Za Reginu Carter vrijedi poslovica »Tiha voda brege dere«. Naime, iako je skromna i samozatajna osoba, kao umjetnica ističe se sjajnim ostvarenjima koja spadaju u sam vrh svjetskoga jazz stvaralaštva.


Nije slučajno upravo ona odabrana da kao prva žena i prva afroamerička glazbenica svira na legendarnoj Guarnierijevoj violini »The Cannon« koju je nekad svirao slavni Niccolo Paganini. I na ovom koncertu pokazala je virtuoznost svojstvenu violinistima klasične glazbe, ali i suptilnost te profinjen osjećaj za blues i jazz. Njezin istup publika je nagradila stojećim ovacijama i s dva poziva na dodatak.