Dubravka Oraić Tolić

Putovanje prostranstvima duše: Nova knjiga “Peto evanđelje” Dubravke Oraić Tolić

Maja Hrgović

Knjiga Dubravke Oraić Tolić »Peto evanđelje: Sedam dana u Svetoj Zemlji« prvi je suvremeni književni putopis u nas o posjetu biblijskim mjestima i Izraelu –tako ga definira urednica Nives Tomašević



Jesmo li očekivali da naša ugledna akademkinja napiše putopis o hodočašću po Svetoj Zemlji? Ovim je pitanjem Kristijan Vujičić započeo svoje izlaganje o knjizi »Peto evanđelje« Dubravke Oraić Tolić na predstavljanju tog novog izdanja Naklade Ljevak u knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića. Odgovor je, naravno, negativan: ovakva knjiga nije se očekivala od teoretičarke književnosti, prevoditeljice i esejistice poznate po naslovima kao što su »Akademsko pismo« i »Dvadeseto stoljeće u retrovizoru«.


Nadahnjujuća knjiga


Ipak, za prve čitatelje ona je izuzetno ugodno iznenađenje: predstavljači ističu kako je posrijedi knjiga pročišćenog, dojmljivog stila, lijepa i iskrena.


– Radi se o nadahnjujućoj knjizi, mozaiku osobnih dojmova, neobičnih pojedinosti, autobiografskih zapisa, komadića sjećanja i lirskih dijelova, podsjetnika na najbolje stranice iz Biblije. Pišući o svome putovanju Izraelom, autorica nudi predivan, intiman pogled u prošlost koji nam puno može reći i o našoj sadašnjosti. »Peto evanđelje« je putopis koji i na simboličkoj razini korespondira s Isusovim samoodređenjem »Ja sam put, istina i život«, istaknuo je Kristijan Vujičić, koristeći ovu knjigu kao primjer objedinjenja dvaju tipova putovanja: s jedne strane, ona je određena stvarnim koordinatama koje su obilježile Isusov život (Bazilika Isusova rođenja, Brdo kušnje, Golgota, Isusov grob), dok s druge strane bilježi putovanje prostranstvima duše.


Duhovni i svjetovni vodiči




Knjiga Dubravke Oraić Tolić »Peto evanđelje: Sedam dana u Svetoj Zemlji« prvi je suvremeni književni putopis u nas o posjetu biblijskim mjestima i Izraelu. Tako ga definira urednica Nives Tomašević.


– Osobito su zanimljivi mini-eseji iz povijesti religije i sakralne arhitekture koji prožimaju ovu žanrovski neuhvatljivu i bujnu knjigu, ističe Tomašević. Autorica je u Izrael putovala sa suprugom Benjaminom, izvrsnim poznavateljem Biblije i povijesti religije. Putovanjem su proslavili svoj zlatni pir.


– Duboko me se dojmila snažna isprepletenost triju monoteističkih religija na istim mjestima u Izraelu; Jeruzalem se doima kao spomenik tisućljetnoj povijesti rušenja i građenja na istom mjestu, i čudo je kako je kroz sve to sačuvana uspomena na stvarne događaje, stvarne ljude, rekla je autorica, kojoj je bilo stalo do toga da građu oblikuje polifonijski – dala je glas trojici svojih vodiča, duhovnih i svjetovnih.