Klovićevi dvori

Publika nagrnula na Klimta: Otvorena izložba “Izazov moderne: Zagreb – Beč oko 1900.

Maja Hrgović

Petra Vugrinec, Antonio Picukarić, Vesna Kusin i Nina Obuljen Koržinek na otvorenju / Pixsell

Petra Vugrinec, Antonio Picukarić, Vesna Kusin i Nina Obuljen Koržinek na otvorenju / Pixsell

Osim Klimta i još nekoliko majstora bečke secesije, izloženi su i radovi istaknutih predstavnika hrvatske umjetnosti »fin de sieclea« – Vlahe Bukovca, Ivana Meštrovića... Meštrovićeva skulptura »Majčina briga« prvi je put nakon gotovo cijelog stoljeća predstavljena hrvatskoj publici



U brojčano ograničenim turama sinoć su u Galeriju Klovićevi dvori puštani prvi posjetitelji izložbe »Izazov moderne: Zagreb – Beč oko 1900.«, što je otvorenju dalo dodatnu notu ekskluzivnosti i uzbuđenja. Dugo pripremana i ambiciozno realizirana, ova je izložba već i prije otvorenja ovjenčana titulom »izložbe godine«, ponajviše zbog triju platna Gustava Klimta, koja se u Zagrebu premijerno pokazuju. Među njima je najviše pažnje privukla slika »Prijateljice (sestre)«, jedna od poznatijih u Klimtovu opusu.


Izloženo je oko 250 radova kroz koja se iz više gledišta prilazi kompleksnom odnosu dvaju gradova na prijelazu pretprošlog u prošlo stoljeće, kad su društvo i kultura prolazili jedno od najuzbudljivijih razdoblja u umjetnosti. No osim Klimta i još nekoliko majstora bečke secesije, izloženi su i radovi najistaknutijih predstavnika hrvatske umjetnosti »fin de sieclea« – Vlahe Bukovca, Ivana Meštrovića, Bele Čikoša… Meštrovićeva skulptura »Majčina briga« prvi je put nakon gotovo cijelog stoljeća predstavljena hrvatskoj publici.


Čuveni slogan na Zgradi bečke secesije: »Svakom dobu njegova umjetnost, a svakoj umjetnosti njezina sloboda« bio je neslužbeni poklič secesionista, koji i danas zvuči i zloguko i moćno. Zanimljive su teme koje su posredno obrađene radovima iz polja slikarstva, fotografije, arhitekture – na primjer kavane, sanatoriji i bolećiva usamljenost suvremenog društva.




Izložba »Izazov moderne« prvi je u nizu događaja u sklopu Godine kulture Austrija – Hrvatska 2017., a održava se pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Otvorila ju je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, a bit će otvorena do 7. svibnja.