Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 2n
Sutra: 8° 8° 2n
24. siječnja 2020.
Arts & Crafts

Prva prodajna izložba članova ULUPUH-a: Umjetnost za svakodnevnu uporabu

Lumezi
Lumezi
Autor:
Objavljeno: 16. prosinac 2017. u 17:14 2017-12-16T17:14:27+01:00

Ovim se pilot projektom nastoji razviti potrebu građana da svoj životni prostor i svakodnevicu oplemene predmetima koje odlikuju autorski izraz, umijeće izrade i dizajnerska invencija

U Galeriji ULUPUH u Zagrebu, u Tkalčićevoj 14, ove se godine po prvi puta održava Arts&Crafts Sales Exhibition, prodajna izložba članova ULUPUH-a. Na izložbi sudjeluju redom već afirmirani autori i brendovi, koji kontinuirano djeluju na domaćoj sceni: Marina Tudjina Badurina (keramika), Karaka design (modni dizajn), ETO brand (produkt dizajn), Atelier Lumezi i Sabina Kolonić/Atelier ANIBAS (umjetnički nakit).

Ova je prodajna izložba pilot projekt, pokrenut u vrijeme tradicionalnog darivanja, kao ULUPUH-ova podrška svojim članovima, primijenjenim umjetnicima i dizajnerima, u tržišnom plasmanu njihovih radova. U isto vrijeme, njime se nastoji razviti potrebu građana da svoj životni prostor i svakodnevicu oplemene predmetima koje odlikuju autorski izraz, umijeće izrade i dizajnerska invencija. Izložba će biti otvorena do 23. prosinca, od 12 do 20 sati.

Sabina kolonic

Sabina Kolonić dizajnira i izrađuje nakit od 2001. Godine 2008. završila je Program za oblikovatelja suvremenog nakita (obrada metala i emajl), POU Zagreb, 2010. i tečaj Hrvatskog etno nakita Narodnog sveučilišta Dubrava, te 2011. intenzivni tečaj ručnog graviranja u «Alchimia» školi suvremenog nakita u Firenci. Inicijatorica je i suosnivačica Kluba Prijatelja nakita. Godine 2013. i 2014. bila je gost predavač na učilištu Profokus, smjer Dizajn suvremenog nakita. Naziv ateljea Anibas je jednostavna transformacija imena autorice, zrcalna slika, odraz njenog života... Glavne karakteristike njezina nakita su minimalizam u izričaju, spoj suvremenih i tradicionalnih tehnika ručne izrade, te korištenje alternativnih i klasičnih materijala.

Marina Tudjina Badurina završila je Školu primijenjene umjetnosti, Odjel za keramiku, a diplomirala je na Bath Academy of Art, kod tutora Johna Colbecka. Od 1977. živjela je i radila u Milanu, a od 2004. u Zagrebu. Radovi joj se nalaze u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, Galeriji umjetnina grada Slavonskog Broda te u privatnim kolekcijama.

"U osobni rukopis te autorice, kao stil, ubrajamo eleganciju oblikovnog procesa, sklad linija, minimalnu intervenciju oksidima, čistoću i jasnoću..., a sve radi konzekventnosti kreativnog stava. Polazeći od krajnje redukcije i sažetosti forme (motiva) koncentrirana na temeljni oblik kiparica stvara geometrijske znakove. Ne zazirući od tradicionalnih kiparskih vrijednosti, posebno u odabiru materijala, radovi joj se odlikuju punim volumenima, reduciranim, apstrahiranim oblicima i simboličkim nabojem“, istaknula je prof. Marina Baričević.

Karaka design je modna marka osnovana 2002. godine koju potpisuju dizajnerice Vesna Karuza i Senija Radić. Pod tim su imenom dosad nastupile na nizu modnih maifestacija (Zagreb Fashion Week, Zlatna igla, Prague Fashion Week). Dobitnice su nekoliko stručnih nagrada. Pored modnog dizajna povremeno se posvećuju kostimografiji za film i kazalište. Izrađujući odjevne predmete veliku pažnju posvećuju odnosu volumena i forme te konstrukcijskim zahvatima kojima pokušavaju postići naglašenu skulpturalnost. Upotrebljavaju isključivo prirodne materijale - vuna, pamuk, svila, lan i prirodne mješavine koje teksturom odgovaraju njihovom autorskom senzibilitetu. Tkanine su također ponekad oplemenjene tiskom ili ručnom aplikacijom boja za tekstil, a od samih početaka koriste reciklažu te dekompozicijom starih odjevnih predmeta kreiraju nove odjevne forme. Naglasak je na autorskom potpisu i unikatnosti. Asortiman Karaka designa uglavnom je namijenjen ženskoj publici; od haljina, suknji, prsluka, majica, tunika do kapa, kaputa, torbi, šalova i sličnih dodataka.

​Pod brandom Eto djeluju četiri dizajnerice čiji je cilj stvoriti prepoznatljive proizvode za svakodnevnu uporabu. Proizvodi su pažljivo osmišljeni s ciljem da se pri izradi maksimalno koriste reciklirani, prirodni ili ekološki materijali, domaće sirovine i ručni rad ili male manufakture domaćih proizvođača.

"Nepretencioznim i razigranim oblikovanjem želimo unijeti radost u vaš dom. Eto." Tako kažu.

Ada Kezić, produkt dizajnerica, 1996. magistrirala je na Studiju dizajna, AF, Zagreb. Do 2010. je radila kao in house designer za razne hrvatske proizvođače namještaja, a 2013. osniva vlastiti dizajnerski studio A1 Format. Radi na projektima koji objedinjuju industrijski/produkt dizajn, dizajn interijera, izložbeni i grafički dizajn.

Ana Armano Linta, produkt dizajnerica, u svom radu nastoji ostvariti interakciju čovjeka i predmeta, dovesti u pitanje načine na koji percipiramo svoju okolinu te potaknuti na promišljanje. Posljednji radovi uključuju Opip taktilni memori te Shum auditivni memori, igre koje usmjeravaju pažnju na često zapostavljena osjetila. Diplomirala je na Studiju Dizajna u Zagrebu 2014. godine, radi u okviru arhitektonsko-dizajnerskog studija Armano Linta te redovito sudjeluje na domaćim i stranim izložbama. Velika ljubav su joj interdisciplinarni projekti u službi dobrobiti čovjeka i prirode.

JSK-periska

Jadranka Soviček Krpan, produkt dizajnerica, magistrirala na AF Studij dizajna, smjer produkt dizajn, 1995. Suosnivačica je jednog od prvih dizajn studija u hrvatskoj Diedra, koji radi na području produkt dizajna, interijera, kompjuterskih animacija i produkcije. Unutar Diedre radi kao dizajner i koordinator produkcija, a kao vanjski suradnik surađuje s više domaćih i stranih firmi na razvoju proizvoda koji su osvajali nacionalne i međunarodne nagrade za dizajn. Trenutačno radi na pokretanju vlastitog branda malih upotrebnih predmeta koji svakodnevni život čine ljepšim, veselijim i ugodnijim.

JSK-smiley

Zrinka Nedeljković, produkt dizajnerica, diplomirala je modni dizajn 2002. na TTF-u, te magistrirala produkt dizajn 2004. na Studiju dizajna, AF, Zagreb. Po završetku studija niz godina radila je kao dizajner u tvornici namještaja, a paralelno surađivala s mnogim institucionalnim i neovisnim kazalištima kao freelance kostimograf i scenograf. Radi za privatne investitore, razvija samoinicirane projekte i surađuje s malim poduzetnicima i obrtnicima. Izlagala je na brojnim izložbama i međunarodnim sajmovima u zemlji i inozemstvu.

Otvoreni atelier Lumezi osnovan je 1996. godine, kada samostalni umjetnik Lazer Rok Lumezi uvodi u posao svoju kćer Evu Lumezi i osniva učilište obrade plemenitih kovina pod imenom "Majstorska školica". Od umjetničkog oblikovanja nakita i objekata za izložbe, među kojima su i dvije samostalne izložbe (u Muzeju za umjetnost i obrt te Muzeju Mimara u Zagrebu), preko rada na replikama za Alku, Etnografski muzej, i uopće rada na očuvanju tradicijske baštine, u Otvorenom atelieru Lumezi prošlo je tečajeve stotinjak polaznika od kojih se jedan broj kasnije razvio u samostalne umjetnike u toj disciplini.

"Nakitne forme Lazera Roka Lumezija objedinjuju kombinacije najrazličitijih vrsta materijala kao što su srebro, zlato, staklo, jantar, koralji iz južnih mora, okamenjeno drvo, lava, rijetko egzotično kamenje i dragulji. A posebna je zanimljivost da njegovi gradbeni materijali pripadaju različitim geografskim, baš kao i vremenskim i stilskim odrednicama", navodi Mario Beusan.

Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti - ULUPUH strukovna je udruga koja kontinuirano djeluje od 1950. godine i danas broji više od 1500 članova iz cijele Hrvatske. ULUPUH okuplja autore iz svih područja likovnih umjetnosti koja imaju određenu primjenu (uporabnu vrijednost): kazalište i film (scenografija, kostimografija, oblikovanje svjetla), arhitektura, hortikultura, fotografija, karikatura, ilustracija, strip, animirani film i primijenjeno slikarstvo, industrijski dizajn, oblikovanje odijevanja, tekstilno stvaralaštvo, grafički dizajn i vizualne komunikacije, primijenjeno kiparstvo, oblikovanje plemenitih kovina, restauracija, umjetnost multimedije i intermedije i sl. U okviru ULUPUH-a djeluje i Studijska sekcija, čiji članovi su istaknuti likovni kritičari i teoretičari vizualnih umjetnosti te kustosi koji djeluju institucionalno ili samostalno (free-lance).

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.