Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
21. veljače 2020.
GALWAY 2020

Provjerili smo što za svečanost otvorenja priprema irska Europska prijestolnica kulture

Provjerili smo što za svečanost otvorenja priprema irska Europska prijestolnica kulture
Provjerili smo što za svečanost otvorenja priprema irska Europska prijestolnica kulture
Autor:
Objavljeno: 21. siječanj 2020. u 16:45 2020-01-21T16:45:26+01:00

Cjelogodišnji program Galwaya-EPK-a temelji se na četirima godišnjim dobima. Prvi veljače tradicionalno je poznat kao Imbolc, a ostala godišnja doba i programski pravci su Bealtaine, Lughnasa i Samhain

GALWAY  Dok su detalji o svečanosti otvorenja Rijeke-Europske prijestolnice kulture 1. veljače poznati, provjerili smo kako će u godinu EPK-a ući irski Galway. Na službenim stranicama manifestacije najavljeno je da će svečanost otvorenja trajati od 1. do 8. veljače.

U ceremoniji će sudjelovati gradovi i mjesta diljem Irske, a otvorenje će biti u znaku drevnih tradicija irskog Keltskog kalendara. Sve će se odvijati na otvorenom i bit će to svečanost koja će označiti odlazak zimske tame.

Posjetitelji mogu očekivati kakofoniju zvukova i vizualnih atrakcija, čime će Galway proslaviti procvat nove godine u kojoj uz Rijeku nosi titulu Europske prijestolnice kulture. Producenti otvorenja su svjetski majstori globalnih ceremonija - Wonder Works, koji će ovim jedinstvenim spektaklom povezati irsku tradiciju i suvremenost.

Jezik, krajolik, migracije

Galway kao Europsku prijestolnicu kulture službeno će inaugurirati irski predsjednik Michael D. Higgins. Podržavajući projekt od samoga početka, Higgins je istaknuo da će Galway 2020 biti irski program sa svjetskom relevantnošću i odjekom. Kako je istaknuo, manifestacija će otvoriti perspektive Galwaya, Irske i međunarodne zajednice propitujući bitne irske teme jezika, krajolika i migracija. Zanimljivo je spomenuti da je Higgins pjesnik, sociolog i nakladnik.

U Galway dolazi slavna književnica Margaret Atwood / Reuters

Cjelogodišnji program Galwaya-EPK-a temelji se na četirima godišnjim dobima drevnog Keltskog kalendara. Prvi veljače tradicionalno je poznat kao Imbolc, a riječ je o starom poganskom festivalu koji označuje početak proljeća i donosi obećanje novog života i novih početaka. Ostala godišnja doba i programski pravci su Bealtaine, Lughnasa i Samhain.

Imbolc će trajati od veljače do travnja, a kao jedno od važnijih događanja istaknuto je gostovanje svjetski poznate kanadske književnice Margaret Atwood koja će sudjelovati u programu kojim se obilježava Dan žena. Njena poznata djela su »Sluškinjina priča«, »Penelopeja«, »Modrobrada«, »Gazela i Kosac«. Atwood je odlikovana najvišim književnim nagradama Kanade. Dobitnica je francuskog ordena Legije časti, a The Sunday Times dodjelio joj je svoju najvišu nagradu. Godine 2000. bila je dobitnica prestižne Bookerove nagrade.

Mali gradovi - velike ideje

U Galway stiže i čuvena američka avangardna umjetnica Laurie Anderson, skladateljica, glazbenica i redateljica, koja će predstaviti dva projekta: »The immersive To the Moon« i »All the Things I Lost in the Flood«. Pod naslovom »Hope It Rains« objedinjen je niz događanja koja slave nepredvidljive vremenske (ne)prilike u Galwayu, što će uključivati »kišovite« performanse i umjetničke instalacije s razbijenim kišobranima. Jedan od programa u znaku je druida, svećeničkog staleža u starom keltskom svijetu.

Jedna od zvijezda irskog EPK-a je i Laurie Anderson / Reuters

Planine Connemare bit će osvijetljene najvećim umjetničkim svjetlosnim spektaklom ikad, a autor je finski umjetnik Kari Kola. Galway će ugostiti i novi međunarodni čelistički festival pod nazivom »Cellissimo«, na kojemu sudjeluju Mischa Maisky, Giovanni Sollima, Tatjana Vassiljeva i Natalie Haas.

Galway-EPK ostvario je više od 100 partnerstava iz 33 zemlje, a tijekom cijele 2020. odvijat će se glazbeni, kazališni, književni, plesni, filmski, arhitektonski, baštinski, sportski, gastronomski i drugi programi. Ulaz na većinu programa bit će slobodan. Svako od četiriju godišnjih doba bit će otvoreno sa spektakularnim festivalom vatre.

Bealtaine će se odvijati od svibnja do srpnja, a iz programa možemo izdvojiti Galway Theatre Festival 2020 i InterAction Galway Theatre Festival, zatim festival posvećen poeziji, Festival rane glazbe i Međunarodni umjetnički festival. Treće godišnje doba Lughnasa trajat će od kolovoza do listopada ove godine, a četvrto Samhain od studenoga do siječnja 2021.

U vrijeme Samhaina slavit će se Ludwiga van Beethovena u povodu njegova 250. rođendana. Program Galway 2020 uključuje i edukacijske programe za škole, a u cilju poticanja kreativnosti. Jedan od posebnih programa naslovljen je »Mali gradovi - velike ideje«.

Galway - EPK

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.