Poslovni klub PartneRi

Pretvaranje “Uragana” u Baltazargrad: Dječje igralište na Molo longu

Aneli Dragojević Mijatović

Ovako bi trebao izgledati Baltazar Lab / Foto RIJEKA-EPK

Ovako bi trebao izgledati Baltazar Lab / Foto RIJEKA-EPK

Skupština Poslovnog kluba PartneRi donijela je odluku da će Klub s 50.000 kuna sufinancirati projekt »Brod Uragan« koji postaje Baltazar Lab – dječje igralište na Molu longu, a u sklopu programskog pravca Dječja kuća Rijeke-EPK



RIJEKA Skupština Poslovnog kluba PartneRi donijela je odluku da će Klub s 50.000 kuna sufinancirati projekt »Brod Uragan« koji postaje Baltazar Lab – dječje igralište na Molu longu, a u sklopu programskog pravca Dječja kuća Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.


Na skupštini Kluba koji je nastao na filantropskim temeljima, a koji trenutno broji 82 člana, prvo je ukratko predstavljeno šest projekata Rijeke 2020 za potencijalno financiranje od strane Poslovnog kluba, pri čemu su dva projekta od strane Programskog savjeta Kluba – ispred kojeg je govorio predsjednik Jakov Karmelić – izabrana kao najpogodnija te predložena skupštini za odlučivanje o financiranju: »Brod Uragan – Baltazar Lab« i »Delta park«.


Kako je istaknuto na skupštini, upravo brod »Uragan«, odnosno njegovo pretvaranje u dječje igralište Baltazar Lab, učinilo se najpogodnije za prvo financiranje budući da je to projekt koji će se od svih ponuđenih najprije početi realizirati, što će djelovati motivacijski i pridonijeti da se Klub pozitivno i proaktivno percipira u javnosti. Bitnom je ocijenjena i vidljivost projekta, budući da će se realizirati na Molu longu, namijenjen je najmlađim Riječanima, djeci, ali i roditeljima, nonama i nonićima, kao mjesto igre, zabave i učenja, u duhu lika iz crtića, čiji je autor, kreirajući Baltazargrad bio navodno inspiriran upravo vizurom Rijeke.


Interaktivna instalacija




Projekte je predstavila Irena Kregar Šegota, direktorica razvoja i strateških partnerstva, koja je ponovila da se radi o novom dječjem igralištu na gradskoj šetnici, istaknuvši momente baltazarovske estetike, začudnosti i psihodeličnosti… Kako stoji u materijalima Rijeke 2020, projekt je »interaktivna instalacija u javnom prostoru«.


– U sklopu Dječje kuće realizirat će se niz intervencija u prostoru i programa posvećenih kultnom animiranom filmu »Profesor Baltazar«, koje imaju za cilj pogled na grad učiniti bližim psihodeličnoj estetici animiranog serijala. Jedna od planiranih intervencija odnosi se na brod »Uragan« – spomenik riječke i industrijske pomorske baštine. Brod »Uragan« bit će transformiran u Baltazar Lab i smješten na lukobran Molo longo, mjesto koje pruža atraktivan i cjelovit pogled na grad. Kao što je poznato, tvorci Baltazargrada bili su inspirirani estetikom i osjećajem Rijeke, a osim odličnog pogleda prema gradu lukobran je mjesto na kojem nedostaje sadržaja za odrasle i djecu. Na brodu »Uragan« nalazit će se četiri »baltazaroidna« elementa: propeler smješten na jarbol, funkcionalni tobogan koji se spušta s palube na Molo longo sa svjetlosnim instalacijama u svojoj tubi, teleidoskop na palubi (inačica kaleidoskopa) i šarena stakla na vidikovcu (obojene folije koje se lijepe na stakla bez ostavljanja oštećenja) koji će se osmisliti u suradnji s dizajnerima i umjetnicima. Za izradu teleidoskopa biti će angažiran arhitekt Tomislav Soldo, za izradu tobogana arhitektica Dorja Benussi, a za propeler i folije na staklima arhitektica Ida Križaj Leko. Razmatrajući povezanost vizura Rijeke i Baltazargrada, intervencijama na brodu »Uragan« usmjerit ćemo pozornost prolaznika s broda na vizuru grada te povratno s grada na brod – ističe se u materijalima Rijeke 2020, a temeljem kojih je Poslovni klub i donio odluku o sufinanciranju.


Samoodrživi projekti


Ukupna procijenjena vrijednost projekta je 250.000 kuna, a PartneRi dakle sufinanciraju petinu tog iznosa.


– Cilj nam je za sada svaki kvartal pomoći dva projekta iznosima između 50.000 i 100.000 kuna, do maksimalno 50 posto iznosa projekta, pri čemu će jedan predloženi projekt biti od EPK 2020 koji odabere naš Programski savjet sukladno pravilniku, kao što je to sada slučaj s brodom »Uragan«, a jedan će biti nezavisni projekt koji ćemo odabrati među onima koji se jave na naš natječaj, rekao je predsjednik Poslovnog kluba PartneRi Boris Popović, istaknuvši da se nadaju da će svaki kvartal udvostručavati broj članova i broj projekata koje sufinanciraju. Cilj je sufinancirati samoodržive projekte, koji će ostati i nakon što Rijeka ponese titulu EPK-a, kao što je i sama nit vodilja Poslovnog kluba udružiti se na dobrobit grada i cijele zajednice i odgovorno promišljati i pridonijeti njenom razvoju dugoročno. Popović je dodao i da je jučer izišao i natječaj za sufinanciranje nezavisnih projekata u kulturi.