Vrsni etnomuzikolog

Predstavljeno drugo i dopunjeno izdanje zbirke “Zaspal Pave” I. M. Ronjgova

Hina



Drugo dopunjeno izdanje Zbirke narodnih pjesama Istre i Hrvatskog primorja “Zaspal Pave”, autora Ivana Matetića Ronjgova, predstavljeno je u nedjelju navečer u novljanskom Domu kulture pred brojnom publikom.


Prvo izdanje zbirke “Zaspal Pave” objavio je 1990. Izdavački centar Rijeka, a na 656 stranica zbirke Novljani su sa svojim tradicijskim napjevima i starim narodnim, junačkim te domoljubnim pjesmama bili zastupljeni tek simbolično, s četiri napjeva.


U drugome dopunjenom izdanju situacija je potpuno drukčija i ono donosi čak 114 pjesama koje predstavljaju Novljane i njihovu glazbenu tradiciju. Predgovor novom izdanju napisao je maestro Dušan Prašelj koji ga je i predstavio.




Novo i dopunjeno izdanje objavio je ICR-Ustanova u kulturi Ivan Matetić Ronjgov, a zahvaljajujući novom formatu i elektroničkoj pripremi broj stranica je manji i sada ih je 478, ali je više pjesama – ukupno 349 pjesama.


Poznati etnomuzikolog, Ivan Matetić Ronjgov (Viškovo-Ronjgi, 10. travnja 1880. – Lovran, 27. lipnja 1960.), skladatelj i melograf, čitav je život posvetio očuvanju narodnih napjeva Istre i Hrvatskoga primorja, pri čemu su – kada je riječ o području Hrvatskoga primorja – posebice kvalitetno i u izvornom obliku očuvani napjevi otoka Krka i Novog Vinodolskog.


Ivan Matetić Ronjgov utemeljio je istarsko-primorsku glazbenu ljestvicu i afirmirao tzv. netemperirano pjevanje, istaknuo je Dušan Prašelj koji je govorio i o istraživačkom radu toga vrsnog etnomuzikologa, s kojim je Prašelj i surađivao, u Istri i u mjestima Hrvatskoga primorja.


Zbirke “Zaspal Pave” budni je čuvar tradicijskih glazbenih dragocjenosti, a predstavljanje njezina novog izdanje u Domu kulture glazbenim programo popratili su sopilaši iz Istre, Krka i Novog Vinodolskog, Folklorna sekcija KUD-a “Ilija Dorčić” Novi Vinodolski, Pjevački zbor “Ronjgi” te ženska klapa “Puntape” i muška klapa “Vinčace” iz Novog Vinodolskog.