Građanke svom gradu

Predstavljen prvi broj časopisa GSG: Otvoreno i kritički o suvremenim društvenim i umjetničkim pitanjima

Jasmin Đečević

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Prvi broj GSG-a bavi se queer i feminističkim temama kroz autorske radove Marinelle Matejčić, Ive Kovač, Brigite Miloš, Monice Cano Abadia, Antonije Stojanović Almesberger i Ane Opalić.



Prvi broj časopisa GSG, posvećenog suvremenim umjetničkim i društvenim zbivanjima, predstavljen je u utorak u Rijeci na šestoj po redu “Razmjeni znanja” inicijative Građanke svom gradu.


Izdavanje časopisa nastavak je rada ove inicijative na otvaranju relevantnih društvenih tema, a prvi broj bavi se queer i feminističkim temama kroz autorske radove Marinelle Matejčić, Ive Kovač, Brigite Miloš, Monice Cano Abadia, Antonije Stojanović Almesberger i Ane Opalić.


– Prvi broj je nastao kroz kontribucije organizatorica Smoque, prvog regionalnog queer i feminističkog festivala održanog u Rijeci.  Kako bismo nastavili dijalog između priprema ovog festivala, pozvali smo LORI, Pariter i Centar za Ženske studije da pišu o queeru i feminizmu iz vlastitog polja djelovanja, kaže glavna urednica Iva Kovač koja u časopisu donosi razgovor s umjetnicom Anom Hoffner.




Marinella Matejčić piše o upornom nazadovanju u sferi rodne ravnopravnosti i reproduktivnih prava u Hrvatskoj.


– Svjedoci smo Intezivnog djelovanja ultradesničarskih nevladinih organizacija. Krenuli su na LGBT kulturu, pravo žena na izbor, pravo žena na zaštitu od nasilja i sada smo došli do ukidanja prava manjina. Gradi se cijeli medijski diskurs koji kako bi se nametnulo da stvari koje nisu normalne, kao što je ograničavanje nekome da se oženi, da postanu normalne, naglasila je Matejčić.


Brigita Miloš i Monica Cano Abadia pripremile su, kako je naglašeno, „svojevrsni pojmovnik feminističkih i LGBTIQ termina“ dok nas fotografije Ane Opalić i tekst Antonije Stojanović Almesberger vode u šetnju važnim lokacijama prošlosti i sadašnjosti LGBTIQ kulture u Rijeci. Dio fotografija uz popratni tekst ostaje kao izložba „Queer šetnja“ u izlogu Križanićeve 6a.


Dizajn časopisa potpisuju Ana Tomić i Marino Krstačić-Furić, a posebno je zanimljiva ilustracjia na naslovnici gdje su u logu GSG-a svoje mjesto našla imena osoba koje su 8. marta 2018. godine između 10 i 10.30 prošle Križanićevom. Parafraza je to projekta „Penzioner Tihomir Simčić“ Brace Dimitrijevića i Gorana Trbuljaka koji su ime grupe uzeli od osobe koja je 1. studenoga 1969. slučajno otvorila vrata jedne zgrade u Zagrebu.


Iako su za sada vrlo oprezni po pitanju dosega i dugoročne uspješnosti projekta, iz inicijative Građanke svom gradu najavljuju kako će sljedeći broj biti posvećen umjetnosti kao agentu društvenih promjena.


– Teško je za sada reći koja je odnosno kolika potencijalna publika ovakvog časopisa. Sigurno je da interes postoji i prve reakcije su dosta pozitivne, kaže Iva Kovač.


Časopis GSG je dvojezičan (hrv-eng) i besplatan, a bit će dostupan i na portalu artseverywhere.ca.