26. izdanje Festivala

Predstavljen program ovogodišnjeg Kastafskog kulturnog leta, evo što nas sve očekuje

P. N.

Snimio Silvano JEŽINA

Snimio Silvano JEŽINA

Program 26. KKL-a započet će 30. lipnja u 20 sati svečanim otvorenjem na Trgu Matka Laginje uz prigodni nastup Glazbenog društva Spinčići, Ženskog pjevačkog zbora „Učka“ i  Plesne grupe „Flame“, nakon čega će uslijediti zajedničko fotografiranje u foto kutku 26. KKL-a. Službeni festivalski program, u 21 sat na Crekvini otvorit će predstava Njuške, redatelja Matka Raguža, nastala u produkciji Teatra EXIT

Službeni program Kastafskog kulturnog leta te svečano otvorenje zakazano za petak, 30. lipnja, najavljeno je danas u Kastvu. Festival su najavili gradonačelnik Grada Kastva, Matej Mostarac, predsjednica Udruge Kastafsko kulturno leto, Helena Ninković Budimlija, koordinator programskog pravca 27 susjedstava u sklopu projekta „Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture“, Zoran Krušvar te producentica festivala Kastafsko kulturno leto, Jelena Milić.Program 26. KKL-a započet će 30. lipnja u 20 sati svečanim otvorenjem na Trgu Matka Laginje uz prigodni nastup Glazbenog društva Spinčići, Ženskog pjevačkog zbora „Učka“ i  Plesne grupe „Flame“, nakon čega će uslijediti zajedničko fotografiranje u foto kutku 26. KKL-a. Službeni festivalski program, u 21 sat na Crekvini otvorit će predstava Njuške, redatelja Matka Raguža, nastala u produkciji Teatra EXIT. Helena Ninković Budimlija, predsjednica Udruge istaknula je da sa zadovoljstvom kao nova predsjednica Udruge sudjeluje u predstavljanju ovogodišnjeg izdanja festivala vjernim posjetiteljima i posjetiteljicama, ali i onima koji će to tek postati.


– Sigurna sam da će program zadovoljiti potrebe, želje i ukuse raznovrsne publike te kako će se na pravi način obilježiti 26. izdanje ovog poznatog festivala koji je već postao tradicija i dio trajne kulturne ponude Kastva, čitave Županije, ali i šire. Program ovogodišnjeg festivala nudi šarenu žanrovsku lepezu te razne umjetničke forme i sadržaje, a traje od 30. lipnja do 25. kolovoza, kada će, već tradicionalno, Kastafsko kulturno leto zatvoriti popularni Čansonfest. Pozvala je sve da postanu gošće i gosti Kastva i Kastafskog kulturnog leta te uživaju na prelijepim kastavskim pozornicama u bogatom i prije svega kvalitetnom kulturnom programu.



Gradonačelnik Grada Kastva, Matej Mostarac podsjetio je na početke Kastafskog kulturnog leta, tradiciju festivala, bogatu produkciju kulturnih sadržaja u Kastvu te je istaknuo važnosti Kastafskog kulturnog leta za Kastav. Poželio je Kastafskom kulturnom letu još mnogo uspješnih festivalskih sezona i nastavak plodne suradnje s Gradom. Izrazio je zadovoljstvo što je povijesna jezgra grada Kastva postala dijelom programa Europske prijestolnice kulture, velikog i važnog projekta za regiju, ali i čitavu zemlju.


– Povijesna jezgra postala je jedno od 27 susjedstava u istoimenom programskom pravcu Europske prijestolnice kulture i Grad Kastav te Kastafsko kulturno leto kao inicijatori kandidature za sudjelovanje aktivno će sudjelovati u provedbi aktivnosti projekta, istaknuo je Mostarac.


Zoran Krušvar, član tima EPK i Koordinator za Rijeku i obalu na programskom pravcu 27 susjedstava istaknuo je zadovoljstvo zbog ulaska Kastva u programski pravac 27 susjedstava. Naglasio je kako mu je drago što na taj način Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture surađuje s festivalom koji ima ovako dugu i uspješnu povijest kao Kastafsko kulturno leto. Posebno se osvrnuo na program Ritam dvorišta koji se odvija unutar KKL, a koji, kako ističe Krušvar može poslužiti upravo kao primjer aktivnog uključivanja zajednice u kulturne sadržaje, što je jedna od namjera programskog pravca 27 susjedstava. Izrazio je nadu kako će do 2020. godine lokalni tim iz Kastva razviti još čitav niz projekata i programa koji će dodatno povezati, aktivirati i uključiti lokalnu zajednicu.


Jelena Milić, producentica Festivala istaknula je kako se ponosi sudjelovanjem na ovom važnom projektu koji traje već više od četvrt stoljeća te istaknula:


– Voljela bih istaknuti kako je ovogodišnji program kreiran na način da svatko može pronaći ponešto za sebe. Želimo pokazati da brinemo za naše goste, ali i naše susjede i potruditi ćemo se biti najbolji domaćini publici i izvođačima koji će to svojim izvedbama vratiti na najbolji mogući način. Također, ove ćemo godine ponuditi zaista posebnu atmosferu prelijepih kastavskih pozornica, kvalitetan kulturni sadržaj i posebno prijateljsko okružje. To su stvari po kojimo želimo biti prepoznati i to su festivalski trendovi koje želimo slijediti pa čak i diktirati. Uključili smo u čitav koncept i edukacijsku komponentu te participativan sadržaj gdje publika, ali i čitava ova naša kastavska zajednica aktivno djeluje. Upravo s takvom premisom i vođeni idejama o potrebi razvijanja lokalne publike i općenito lokalne zajednice, pristupili smo i izgradnji priče oko sudjelovanja u projektu Rijeka 2020, a programski pravac 27 susjedstava bio je idealna platforma za to jer i svojom ”ideologijom” prati spomenutu ideju. Naš projekt Ritam dvoriša savršeno se uklopio kao jedna od aktivnosti inicijative povijesne jezgre Grada Kastva, jednog od 27 susjedstava. Nadam se kako će se naša suradnja biti uspješna i da će rezultirati očitim pozitivnim pomacima u društu.


Ovogodišnji dramski program predstavit će hvaljene predstave i kazališta iz Hrvatske i regije. Festival će 30. lipnja otvoriti predstava Njuške Teatra Exit, Muškarci.hr u produkciji Teatromana i Kerempuha na pozornicu Crekvine dolaze 7. srpnja, autentični čakavski mjuzikl Sušak, Sušak ostvarit će svoje prvo gostovanje na otvorenombaš u Kastvu i to16. srpnja,a hvaljena predstava Kako život Teatra Moruzgva na repertoaru je 25. srpnja. 10. kolovoza gostuje predstava Život je loto Teatra Carte Blanche,a 20. kolovoza predstava Savršen kroj Zvezdara Teatra, također iz Beograda.


Glazbeni program karakterizira bogatsvo stilova i žanrova. Program započinje 5. srpnja koncertom muške Klape Kastav i Tamburaškog orkestra HRT-a uz goste Damira Kedžu i Žensku klapu Kastav, a nedugo nakon, već 8. srpnja monumentalnom Crekvinom zavladat će žestoki zvukovi riječkog benda Jonathan. Četiri dame iz grupe The Frajle 14. srpnja raspjevat će i rasplesati Kastav, a 26. srpnja uslijedit će koncert Ansambla Saše Avsenika, nasljednika velikih majstora slovenske oberkrainer glazbe. Natali Dizdar, 29. srpnja u pratnji Jazz trija predstavit će svoje hitove u jazz aranžmanima, dok će 11. kolovoza slično učiniti Atomic Jazz Istra orkestar zajedno s jednim od najmoćnijih hrvatskih vokala Ervinom Baučićem, izvodeći jazz aranžmane pjesama Atomskog skloništa. Nedugo nakon, 16. kolovoza, održat će se bogata glazbena večer Zakantajte z nami! posvećena dugogodišnjem stvaralaštvu poznatog kastavskog autora Zvonka Turka. Majstorski duo ‒ harmonikašica Merima Ključo i gitarist Miroslav Tadić, 18. kolovoza predstavit će projekt Aritmia koristeći se širokim spektrom glazbenog materijala, od klasične glazbe do kompleksnog balkanskog etna neobičnog ritma, metričkih i melodijskih struktura. Glazbeni program zaključit će duo Bow vs. Plectrum 22. kolovoza u neobičnoj kombinaciji etno-jazz zvukova izvođenih tamburom brač i kontrabasom sviranim gudalom.


Festival gitare slavi svoje 20. izdanje koje će biti obilježeno raznovrsnim prigodnim programom. 22. srpnja kastavkoj će se publici predstaviti njujorški jazz gitarist Russ Spiegel uz jazz glazbenika Zorana Majstorovića. Ljubitelji klasične glazbe 2. kolovoza će imati priliku uživati u koncertu ponajboljeg hrvatskog klasičnog gitarista Petrita Çekua, nakon kojeg 13. kolovoza slijedi američka glazbena poslastica, koncert Muriel Anderson i Duck Bakera ‒ svjetski poznatih fingerstyle gitarista. Festival gitare završit će 15. kolovoza izvornom flamenco glazbom kada će nastupiti Alfonso & Miguel Linares Flamenco Ensemblea iz Cordobe. Kao uvertira slavljeničkom programu 20. izdanja Festivala gitare, 20. srpnja će se održati Natjecanje u sviranju ”zračne” gitare, naskon čega će uslijediti koncert riječkog benda The Sillycons.


Za našu najmlađu publiku i njihove roditelje pripremili smo predstavu Ljubiti, samo ljubiti (2. srpnja), inspiriranu tekstovima Zvonimira Baloga te predstavu Crvenkapica (23. kolovoza), ponešto različitu od istoimene klasične bajke.


Ovogodišnji filmski program omogućen je u suradnji s Liburnia Film Festivalom, a 2. i 3. kolovoza prikazuju se nagrađivani dokumentarni filmovi Slobodni i Kratki obiteljski film te Dum Spiro Spero i Turizam!. Liburnija uplovljava u Kastav!


U već spomenutom Ritmu dvorišta publika će uživati u dobrom društvu i u ležernoj atmosferi neobičnih kastavskih dvorišta, trgova i vrtova. Vrhunska glazba, kastavske ”skrivene” pozornice te prijateljska atmosfera, učinit će noći provedene na Ritmu dvorišta nezaboravnim iskustvom za sva osjetila. Na Ritmu dvorišta uživat ćete u vrhunskoj glazbi, družiti se s glazbenicima, prijateljima i susjedima – domaćinima. Ove godine nastupaju: Sara Renar na Vidikovcu (4. srpanj), Majstorović-Levačić duo na Pelinima (11. srpnanj), u Vikotovoj Bačvariji tradiciju nastavlja Spart Jazz Quintet (19. srpnja), na Trgu Istarske vile održat će se premijera ambicioznog i inovativnog glazbenog projekta Forest GIIPUJA (1. kolovoza), a s duom The Blondes na čarobnoj Žudiki završavamo program drugog po redu Ritma dvorišta (8. kolovoza). U sklopu programa održat će se i niz pop-upradionica za sve uzraste pod vodstvom članica kreativnog ateljea ArtMašina.


U sklopu 5. Dana književnosti održat će se dvije književne večeri. 13. srpnja gostovat će poznati autor Bekim Sejranović, a 22. srpnja održat će se večer Tu san doma, posvećena zavičajnoj prozi.


Za sve zainteresirane sudionike organiziramo besplatne višednevne radionice te edukativne sadržaje za najmlađu publiku. Radionica sviranja gitare (od 18. do 22. srpnja) održat će se pod vodstvom glazbenika Zorana Majstorovića, a polaznike radionice glume (od 3. kolovoza do 5. kolovoza) mentorirat će dramska pedagoginja Simona Dimitrov Palatinuš.


Također, osim redovnog dijela programa, posjetitelji i posjetiteljice su pozvani na partnerske programe: modnu reviju Zdola neba Kastavskega (1. srpnja), 10. Kastav Blues Festival (5. i 7. kolovoza) i 13. Čansonfest (25. kolovoza).


Od navedenog programa, bitno je istaknuti kako su radionice, filmovi i koncerti u sklopu programa Ritam dvorišta besplatni i otvoreni za sve zainteresirane posjetiteljice i posjetitelje.


Za potrebe informiranja i kupovine ulaznica otvoren je Festivalski ured u centru Kastva (otvoren svakim radnim danom od 13 do 21 i subotom od 16 do 21), a ulaznice se mogu kupiti i na drugim prodajnim mjestima u Rijeci (Dallas Records, Foto Revija, Caffe bar Nad Urom), Matuljima (New Sound) te putem internetskog portala www.mojekarte.hr. Sve informacije o ulaznicama i programima mogu se pronaći na web stranici www.kkl.hr te na službenoj Facebook stranici festivala.


Ovogodišnju realizaciju projekta uz sve suradnike i suradnice te prijatelje festivala podržali su Grad Kastav, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Turistička zajednica Grada Kastva, Privredna banka Zagreb, Triglav osiguranje, AITAC, Montelektro, Jadran-impex, A.B.S., Elektro-Vukelić, HIT, Ri-meteo, Hotel Kukuriku, Restoran Loža, Oštarija Fortica, Art caffe, Guitar caffe, Kastav Pub, Pizzeria Rustica te medijski partneri: Novi List, Radio Rijeka, Totalni FM, Kanal RI, RiPrsten, Poduckun.net i Vinko Peršić (portal).


Organizatori pozivaju još jednom da im se pridružite na otvorenju festivala, 30. lipnja u Kastvu uz program koji započinje u 20 sati na Trgu Matka Laginje te u 21 sat na Crekvini, gdje će službeni program festivala otvoriti predstava Njuške Teatra EXit.