Glitch drama

Predstava »Sh.Sh« – delikatna tema za dvoje glumaca

Davor Mandić

Nataša Antulov, Andreja Blagojević, Frano Barunčić, Marin Blažević i Milena Jerneić / Foto: S. DRECHSLER

Nataša Antulov, Andreja Blagojević, Frano Barunčić, Marin Blažević i Milena Jerneić / Foto: S. DRECHSLER

U komornom projektu koji tematizira ratno nasilje, a izvodi se u Tonskoj dvorani kazališta, igraju prvakinja Hrvatske drame Andreja Blagojević i student glume Frano Barunčić



RIJEKA » Predstava »Sh.Sh« autorice Nataše Antulov, dramatičarke i dramaturginje HNK-a Ivana pl. Zajca, aktualni je projekt Hrvatske drame riječkog kazališta, koji će premijeru imati 4. svibnja u manje poznatoj Tonskoj dvorani. Predstava podnaslovljena »glitch dramom« zahtijeva, naime, posebne uvjete zbog prirode teksta – kako je objašnjeno na jučerašnjoj konferenciji za novinare u atriju kazališta. 


   Autorica teksta i redateljica Antulov pojasnila je da se radi o tekstu koji je napisala prije pet godina te da u osnovi tematizira ratno nasilje. 


   – Žena od 40-ak godina i dečko od 22 nalaze se u situaciji da je njemu naređeno izvršiti nasilje nad njom u ratu. Žene su pokupljene sa svojih radnih mjesta i odvedene u šumu. No ispostavlja se da mu nije naređeno. Silovanje, odnosno ratno nasilje osnovna je tema, ali to je i sloboda izbora, nemoć da se djeluje i psihologizacija te nemoći – rekla je Antulov. 




   U predstavi glume prvakinja Hrvatske drame Andreja Blagojević i Frano Barunčić, student »Glume i medija« Sveučilišta u Rijeci. Antulov je istaknula da joj je čast bila raditi s Blagojević, koju je otpočetka imala u vidu u vezi s podjelom uloga. 


   – Njena senzibilnost daje posebnu dimenziju tekstu, dok mu Frano daje ranjivost. Htjela sam izbjeći fatalistički pristup ovoj teškoj temi, ali velik je izazov bio izmaknuti je od nemoći i uputiti je prema malim popravcima priča koje su šire nepopravljive – zaključila je Antulov. 


   Blagojević je posvjedočila da su se dugo bavili mišlju o postavljanju ovog teksta te je pohvalila upravi na hrabrosti uvrštavanja predstave na repertoar. Barunčić je pak istaknuo da su mu mentori pomogli pri samopouzdanju, obzirom da je tek student druge godine. 


   Na konferenciji je bio i ravnatelj Opere i zamjenik intendanta Marin Blažević, koji je rekao da je ova predstava svojevrsni bonus za publiku, obzirom da nije najavljena u programu pretplate za sezonu. 


   – Nedostajao nam je jedan komorni projekt u kojem bismo maksimalno iskoristili kapacitete kazališta uz minimalni trošak. A i prostorija Tonske dvorane na vrhu, u kojoj stane 50-ak gledatelja, manje je poznata, ali izvrsna upravo za ovakve projekte – rekao je Blažević.