Priznanje hrvatskom književniku

Predrag Matvejević počasni građanin Sarajeva

Hina

Kako je priopćeno nakon sjednice, to priznanje Matvejeviću je dodijeljeno zbog njegova "nemjerljiva doprinosa stvaranju ambijenta u svjetskim okvirima za protok istine o agresiji na državu Bosnu i Hercegovinu"



Kako je priopćeno nakon sjednice, to priznanje Matvejeviću je dodijeljeno zbog njegova “nemjerljiva doprinosa stvaranju ambijenta u svjetskim okvirima za protok istine o agresiji na državu Bosnu i Hercegovinu”.


U priopćenju se podsjeća na Metvejevićeva znanstvena i umjetnička postignuća.


Uz isticanje kako je rođen u Mostaru, za Matvejevića je navedeno kako je “bosanski i hrvatski pisac i državljanin Italije te član je Akademije nauka i umjetnosti (ANU) BiH od 2002.”.




Gradska uprava Sarajeva podsjeća i kako su predsjednici Francuske, Hrvatske, Slovenije te Italije Matvejeviću već dodijelili odličja zbog njegova dosadašnjeg djelovanja.


Uz Matvejevića počasnim građaninom Sarajeva proglašen je i francuski filozof i intelektualac Bernard-Henri Levy.


Njemu je pak to priznanje dodijeljeno jer je svojom pisanom riječju i filmskim jezikom svjedočio o zločinima agresora na BiH, posebice na grad Sarajevo, te stoga što je u Parizu vodio niz akcija za pomoć građanima opkoljenog Sarajeva.


Ističe se kako je Levy autor dokumentarnog filma “Bosna” o agresiji na BiH, “u kojoj portretira Armiju BiH kao vojsku koja brani čast Europe i Aliju Izetbegovića kao borca za kozmopolitizam i slobodu”.