Povratak u Dubrovnik

Pogorelić nakon četiri godine ponovno u Kneževu dvoru

Hina

Ivo Pogorelić / Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Ivo Pogorelić / Foto: Bruno Konjevic / CROPIX



ZAGREB/DUBROVNIK  – U sklopu Vip programa 66. Dubrovačkih ljetnih igara u atriju Kneževa dvora u nedjelju će nastupiti proslavljeni pijanist Ivo Pogorelić, koji će zajedno s Komornim studijom Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem mađarskog dirigenta Zoltana Kocsisa izvesti Chopinov Koncert za klavir i gudače br. 2 u f-molu. 


 Na programu su još Divertimento za gudače Bele Bartoka i Serenada u C-duru za gudački orkestar Petra I. Čajkovskoga.


 Kako se ističe u najavi, riječ je o prvome Pogorelićevu koncertu na Igrama od 2011., a za njega postoji izniman interes publike pa su ulaznice već odavno rasprodane. Svjetski poznati glazbenik, Pogorelić nastupa s vodećim simfonijskim orkestrima u prestižnim koncertnim dvoranama diljem svijeta, a njegove izvedbe na nosačima zvuka redovito bilježe najbolju prodaju među klasičnim glazbenicima. U sezoni 2013./2014. održao je trijumfalne koncerte u Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj, Litvi, Austriji, Švicarskoj, Japanu i Francuskoj, gdje je tisak odao priznanje njegovim izvedbama riječima »Povratak kralja«. Poznat kao veliki humanitarac, prvi je umjetnik kojemu je UNESCO davne 1987. dodijelio visokocijenjeni naslov ambasadora dobre volje. 




 Mađarski pijanist i dirigent Zoltan Kocsis, skladatelj svjetskog glasa, glasovir je počeo svirati već kao petogodišnji dječak, a u osamnaestoj godini postao poznat izvan granica domovine. Osim što je nastupao uz najistaknutije svjetske orkestre kao što su Berlinska, Kraljevska i Bečka filharmonija, te simfonijski orkestri Chicaga i San Francisca, surađivao je s velikim dirigentima Claudijom Abbadom, Lovrom von Matačićem i drugima, redoviti je gost najuglednijih međunarodnih festivala u Edinburghu, Parizu, Salzburgu, Pragu i dr.


 Od 1997. umjetnički je ravnatelj Mađarske nacionalne filharmonije s kojom je i nastupio na Dubrovačkim ljetnim igrama 2000., kad je održao dva koncerta, kao pijanist i kao dirigent.  Vlasnik je uglednih međunarodnih nagrada i priznanja, a nosi i titulu ambasadora mađarske kulture.


 Kocsis će ravnati Komornim studijom Zagrebačke filharmonije, ansamblom osnovanim 1971. sa željom da mladi članovi orkestra dobiju priliku muzicirati u komornom sastavu te se afirmirati kao solisti. Nakon višegodišnje stanke, sastav je novi glazbeni zamah dobio pod vodstvom koncert majstora Sidonije Lebar i Martina Draušnika.