The Tribe

“Pleme” dobitnik Propelera 17. Motovun Film Festivala

Hina

O ovogodišnjem dobitniku nagrade "Propeler" odlučio je poseban žiri, tzv. "žiri u egzilu" sastavljen od umjetnika i aktivista koji su zbog svog djelovanja bili prisiljeni napustiti zemlje u kojima su rođeni



Međunarudni žiri filmskih kritičara odlučilo da se nagrada FIPRESCI dodijeli Rubenu Östlundu, redatelju filma “Viša sila” (Turist), opservacijskoj komediji o ulozi muškarca u modernom obiteljskom životu.


Nagrade su proglašene večeras na motovunskom trgu i time je završen ovogodišnji Motovun Film Festival, u sklopu kojeg je od subote do danas, u pet festivalskih dana, prikazano rekordnih 136 filmova iz 44 zemlje.


O ovogodišnjem dobitniku nagrade “Propeler” odlučio je poseban žiri, tzv. “žiri u egzilu” sastavljen od umjetnika i aktivista koji su zbog svog djelovanja bili prisiljeni napustiti zemlje u kojima su rođeni. Obrazlažući odluku žirija u egzilu, Inna Schevchenko kazala je kako je članove žirija u ovom filmu privukla slojevitost filma.




“Premda ne može čuti ni jednu riječ, publika razumije razgovor gluhonijemih kroz hladnoću i agresiju koju oni izražavaju. Odsutnost riječi i emotivnost stvaraju u ovom filmu nešto neobično, snažno i vrlo originalno”, istaknula je Schevchenko dodavši kako se film “Pleme” zapravo bavi nekim važnim društvenim pitanjima i pritom nas uvodi u svijet agresije, nasilja, ugnjetavanja, slabosti, očaja, ljubavi i strasti.


“Jednostavno, osjećali smo da gledamo nešto vrlo posebno i to je razlog što nagradu Propeler dodjeljujemo tom filmu,” poručila je Inna Schevchenko. Dodala je kako je riječ o filmu u kojem glavni protagonist pronalazeći svoj put kroz hijerarhiju kriminalne organizacije unutar internata za gluhonijeme mimo svoje volje ruši sva njena nepisana pravila.


Žiri u egzilu su činili iranski redatelj Jafar Panahi, ukrajinska aktivistica Inna Shevchenko, bjeloruski redatelj i redateljica Nikolaj Kalezin i Natalia Kaliada te sirijska aktivistica Ala’a Basatneh. Oni su, kako je rečeno, funkcionirali iz različitih zemalja, u različitim vremenskim zonama i bez izravnog kontakta, a samo je jedna članica žirija mogla doći na sam festival u Motovun. Ta je članica Inna Shevchenko, aktivistica ukrajinske skupine Femen, koja je proglasila dobitnika glavne festivalske nagrade “Propeler”.


U kategoriji “Motovunski kratki” prošlogodišnji pobjednik Christos Nikou imenovao je svog nasljednika, redatelja Martina Ratha s filmom “Arena” koji “problematizira motive dokazivanja onoga od čega smo napravljeni”.


Nakon dodjele glavnih festivalskih nagrada prikazan je talijansko-francuski film “Ljudski kapital” redatelja Paola Virzija.