Stop na carini

Picassova slika ‘Glava djevojke’ zaplijenjena na Korzici

Hina

Carinici su u Calviju, gradu na Korzici došli na brod na kojemu je bila slika, usidren u marini u Calviju i zatražili dokumente



Slika Pabla Picassa čija se vrijednost procjenjuje na više od 25 milijuna eura i po španjolskim zakonima njezino iznošenje iz zemlje nije moguće, zaplijenjena je u petak na brodu na Korzici, francuskom otoku, priopćila je u utorak francuska carinska služba.


“Pokušaj iznošenja Picassove slike ‘Glava djevojke’ iz carinskog ureda u Bastiji, na Korzici, u Švicarsku, privukao je u četvrtak pozornost francuskih carinika”, priopćila je carinska služba.


Carinici su u Calviju, gradu na Korzici došli na brod na kojemu je bila slika, usidren u marini u Calviju i zatražili dokumente.




“Kapetan je predočio tek dokument o procjeni slike i obavijest o odluci španjolskog suda od svibnja 2015. kojom se potvrđuje da je slika španjolsko kulturno dobro i ne može se iznijeti iz Španjolske”, navodi carina.


Slika čija se “vrijednost procjenjuje na više od 25 milijuna eura”, vlasništvo je Jaimea Botina, poznatog španjolskog bankara čija je obitelj sudjelovala u utemeljenju banke Santander 1857. koja je postala najveća banka u zemlji.


Botin (79), nije bio na brodu koji je u vlasništvu tvrtke u kojoj je dioničar, a zahtjev za iznošenje slike prijavljen u Bastiji nije glasio na njegovo ime.


Francuske vlasti sada očekuju zahtjev iz Španjolske za povrat umjetnine.