Vidimo se u kinu

Padaju rekordi: Art-kino Croatia postao jedno od ključnih mjesta riječkog kulturnog života

Doris Žiković

Osim brojki koje iz godine u godinu rastu, puno je važnija činjenica da je Art-kino postalo snažno i živo mjesto riječkog kulturnog života, mjesto koje je razvilo snažnu zajednicu filmofila koji se okupljaju u i oko kina, kaže ravnateljica Art kina Croatia Slobodanka Mišković



RIJEKA – Prošla je filmska godina u Art-kinu bila izvanredna te je i broj publike i programa bio rekordan. Godina 2017. u Art-kino je dovela preko 43.727 gledatelja, što je porast od gotovo 10 posto u odnosu na prošlu godinu, te još dodatnih 10.000 posjetitelja brojnih druženja, tribina, okruglih stolova, kino koncerata i drugih popratnih programa. Održano je više od 1.200 raznolikih filmskih i komplementarnih programa.


– Mislimo da su ove brojke tim značajnije imajući u vidu naš program koji je često doista jako zahtjevan. Naravno, osim brojki koje iz godine u godinu rastu, puno je važnija činjenica da je Art-kino postalo snažno i živo mjesto riječkog kulturnog života, mjesto koje je razvilo snažnu zajednicu filmofila koji se okupljaju u i oko kina – kaže Slobodanka Mišković, ravnateljica Art-kina Croatia, osvrnuvši se na rekordne brojke koje bilježi kulturna ustanova kojoj je ona na čelu.


Domaće premijere


Što se tiče najposjećenijih programa, prema njezinim riječima, uz premijere domaćih filmova, već tradicionalno odličnu posjećenost imaju Tjedan češkog filma i Ciklus korejskog filma, a iznimno su zadovoljni što je ciklus filmova danskog redatelja Larsa von Triera, koji je išao u sklopu programa »Trierove srijede«, najgledaniji retrospektivni program. Pojedinačno, najgledaniji film u 2017. godini je dokumentarac »Trst, Jugoslavija« (1.441 gledatelj), a slijede ga drugi nastavak »Trainspottinga – T2« (1.089 gledatelja), »Mjesečina« (740 gledatelja), koji je prošle godine osvojio Oscara za najbolji film, ekranizacija popularne lektire Ivana Kušana – »Uzbuna na Zelenom Vrhu« (604 gledatelja) i »Manchester pokraj mora« (541 gledatelj).




Programi u Art-kinu privlače sve više gledatelja


Programi u Art-kinu privlače sve više gledatelja



Valja istaknuti i relativno nov program »Kino kustos«, koji je na programu tek od listopada, ali bilježi dobru posjećenost. Princip se temelji na tome da osoba iz javnog života preuzima ulogu kustosa filmskog programa i široj javnosti predstavlja film kojeg osobno smatra iznimno značajnim ili važnim za pogledati. Dosadašnji kino kustosi bili su arhitekt Idis Turato, glazbenik Damir Urban i spisateljica Vedrana Rudan, pojašnjava Mišković, posebno se osvrnuvši na filmske projekcije namijenjene mlađem uzrastu.


Škola u kinu


– Jako smo zadovoljni posjećenosti organiziranim projekcijama za osnovne i srednje škole u sklopu programa Škole u kinu. U organiziranim projekcijama u 2017. godini kino je posjetilo ukupno 14.275 djece i mladih iz vrtića, osnovnih i srednjih škola iz cijele Županije, a to predstavlja porast od oko 59 posto u odnosu na godinu prije kada smo imali 8.971 djece i mladih na organiziranim projekcijama. Posebno nas veseli prošlogodišnji znatni porast broja posjeta srednjoškolaca u sklopu organiziranih projekcija, s obzirom na to da se prema mnogim istraživanjima upravo ta dobna skupina smatra »problematičnom« u pogledu odlaska u kina, posebice ona koja nisu multipleksi, kaže Mišković.


Art-kino postalo je živo mjesto riječkog kulturnog života – Slobodanka Mišković


Art-kino postalo je živo mjesto riječkog kulturnog života – Slobodanka Mišković



Art-kino ugošćuje niz festivala, događanja i ciklusa te redovito prikazuje izbor filmova iz programa najjačih hrvatskih festivala, poput Animafesta Zagreb, Motovun Film Festivala, Festivala mediteranskog filma Split, 25 FPS – festival eksperimentalnog filma i videa, Zagreb Film Festivala, Festivala filmova o ljudskim pravima i brojnih drugih. Također, ugošćuju i riječke festivale, poput KRAF-a, STIFF-a i festivala Uhvati dan, a redovito prikazuju i cikluse nacionalnih kinematografija. Izbori iz filmskih festivala ili revije nacionalnih kinematografija najčešće su za riječku publiku i jedina prilika da vide najznačajnija djela suvremene filmske umjetnosti, jer većina ovih filmova zapravo niti ne ulazi u redovnu kino-distribuciju.


Detalj izz najgledanijeg dokumentarca "Trst, Jugoslavija"


Detalj izz najgledanijeg dokumentarca "Trst, Jugoslavija"



Art-kino i dalje planira razvijati ove programe, koji publici pružaju uvid u raznolikost svjetskog filmskog stvaralaštva. Pri izboru filmova vode računa o kvaliteti i ekskluzivnosti filmskih naslova. Trude se birati isključivo filmove za koje znaju da ne idu u distribuciju.


Brojne suradnje


– Kako bismo realizirali sve ove programe, nužna je suradnja s brojnim partnerima u kulturi, ali i u drugim djelatnostima. Art-kino ostvaruje brojne suradnje, a posebno se ističu Hrvatski filmski savez i Kino Tuškanac, Hrvatska kinoteka, Zagreb Film Festival, Animafest, 25FPS, Motovunski filmski festival, Hrvatska mreža neovisnih kina, Hrvatski audiovizualni centar te Kino Europa. U prošloj smo godini surađivali s gotovo stotinu lokalnih, nacionalnih i međunarodnih partnera. Art-kino je surađivalo i s drugim ustanovama u Rijeci i izvan nje, s filmskim profesionalcima, udrugama, tvrtkama, obrazovnim ustanovama itd.


Brojne suradnje su nam omogućile pristup vrijednim, ali financijski zahtjevnim programima uz minimalne troškove. Navest ću ovdje kao primjer veleposlanstvo Češke, Japana, Koreje ili, pak, Goethe institut, Talijanski institut u kulturi, Francuski kulturni institut, Hrvatski audiovizualni centar i brojne druge partnere uz čiju smo pomoć prikazali iznimno vrijedne i skupe programe uz minimalna financijska ulaganja, navodi Mišković.


Art-kino kontinuirano razvija filmsku kulturu u svim aspektima. Po mišljenju ravnateljice, najuspješniji su u provođenju programa za škole – Škola u kinu, koji po broju posjećenosti djece i mladih raste iz godine u godinu, zahvaljujući između ostaloga i odličnoj suradnji sa školama i nastavnicima. Također, posebno su ponosni na projekt Putujućih filmskih radionica u riječkim osnovnim školama koji je usmjeren na razvoj filmskog stvaralaštva, odnosno stjecanje praktičnih znanja potrebnih za snimanje filma. Ovi projekti na neki način predstavljaju i temelje buduće Dječje kuće, jednog od glavnih programskih pravaca projekta Rijeka 2020.


Privlačenje mladih


Iako je u 2017. godini zabilježen porast organiziranih posjeta srednjih škola, Mišković ukazuje na činjenicu da još uvijek nisu primijetili porast broja srednjoškolaca u redovnim kino programima. Kao najveći izazov zato ističe privlačenje srednjoškolske publike na njihove programe.


– U doba interneta i popularnih televizijskih servisa s visokobudžetnim serijama, kino program koji nema odlike hollywoodskog blockbustera teško nalazi širu publiku. Međutim, upravo zahvaljujući programu Škola u kinu, mladi bivaju bolje upoznati s djelovanjem Art-kina, a putem društvenih mreža, primarno Facebooka i Instagrama, u stanju smo komunicirati s publikom te im ponuditi program koji je istovremeno zabavnog, umjetničkog, ali i obrazovnog karaktera. Također, u 2018. namjeravamo usustaviti program za vrtiće jer postoji veliki interes i potencijal za razvoj programa namijenjenih upravo tom uzrastu.



Mnogi su se pitali zbog čega je kino zatvoreno od 30. prosinca prošle godine do 8. siječnja. To je ravnateljica pojasnila time da prvi tjedan u siječnju ustanova Art-kino i tim rade, no nema programa za javnost. Tako daju priliku i filmskoj dvorani da »odahne«, dvorani kroz koju svake godine prolazi sve više i više ljudi (od godine osnutka do danas bilježe preko 140 posto porasta broja publike), ali to je i period kad dovršavaju planove za cijelu nadolazeću godinu. Posljednjih nekoliko dana intenzivno rade i na programu »Filmski prizori iz života Ingmara Bergmana«, u povodu stote obljetnice rođenja tog švedskog velikana.



Od jučer je Art-kino ponovno krenulo s redovitim projekcijama. Početak godine obilježavaju njemački filmovi. Na repertoaru je kriminalistička drama »Iz ništavila«, koja je njemački kandidat za nagradu Oscar. Slijedi izbor iz filmskog programa Goethe Instituta s pet filmova koji se prikazuju od danas do 14. siječnja. Ciklus otvara krimić »Who Am I – Nijedan sustav nije siguran« o skupini hakera koji žele ostaviti trag u društvu, potom drama »Četiri kralja« o mladim ljudima koji Božić provode na psihijatrijskom odjelu te priča o kosovskom emigrantu u Njemačkoj i njegovu odnosu sa sinom kojeg je ostavio – »Otac«.


Premijera »Kameleona«


Nadalje, »Veliko finale« prati biciklistički pothvat čovjeka koji zna da su mu dani odbrojeni, dok biografski »Država protiv Fritza Bauera« prikazuje snagu čovjeka bez kojega nacistički zločinci nikad ne bi bili kažnjeni za svoja djela.


U ponedjeljak, 15. siječnja, je premijera filma »Kameleon»«, iza kojeg stoji mlada riječka ekipa pod okriljem Aion produkcije. Film prikazuje dekonstrukciju modernog društva koje nadilazi moralne norme i ograničenja, te time uspijeva postati ideja veća od čovjeka koji umire i biva zaboravljen. U utorak, 16. siječnja, u 19 sati na veliko platno stiže drama »Woyzeck« Wernera Herzoga iz 1979. godine, a u suradnji s HNK-om Ivana pl. Zajca, gdje će 12. siječnja biti premijera istoimene predstave. Nakon filma će se održati tribina na temu »Woyzeck u kazalištu i na filmu«, na kojoj gostuju glavni glumci predstave Hana Selimović i Dean Krivačić, redateljica Anica Tomić te filmski kritičari Dejan Durić i Saša Stanić.


»Filmske mutacije: 11. festival nevidljivog filma« dolaze na repertoar Art-kina 18. i 19. siječnja, a program počinje filmom »Duh košnice« Víctora Ericea nakon kojeg će se održati razgovor s redateljem i gostima Filmskih mutacija.


Bergmanova godina


Tijekom 2018. širom svijeta slavi se »Bergmanova godina«, čime se obilježava 100. godišnjica rođenja ovog velikog imena svjetske kinematografije. Art-kino se priključilo manifestaciji, pa će se tijekom godine jednom mjesečno prikazivati po jedan Bergmanov film. Program »Filmski prizori iz života Ingmara Bergmana« počinje 24. siječnja romantičnom komedijom »Osmijesi ljetne noći«.


Prosinački hitovi »Kvadrat«, »Van Goghov misterij« i »Sretan kraj« ponovno su na programu u siječnju, a također i dokumentarni film o otmici u službi kulturnog razvoja Sjeverne Koreje – »Ljubavnici i despot«; topla, osvježavajuća i graciozno životna drama »Projekt Florida« te »Dunkirk«, ratna drama o spašavanju savezničkih vojnika za vrijeme Drugog svjetskog rata te novo remek-djelo proslavljenog Christophera Nolana. U Mini Art-kino vraćaju se »Kino učionice«, a 30. siječnja održat će se okrugli stol »Marginalne«.