Festival Moje, tvoje, naše

Otvorenje izložbe »Umreženi poremećaji«

Nela Valerjev Ogurlić

Izložba će biti otvorena do 14. svibnja

Izložba će biti otvorena do 14. svibnja

Izložba talijanske kustosice Tatiane Bazzichelli daje prikaz historijskog razvoja društvenih mreža i haktivizma koji nastaje unutar njih, a posebno su u fokusu umjetnički i aktivistički projekti koji dovode u pitanje postojeće odnose moći i hegemoniju velikih kompanija

U okviru desetog izdanja festivala »Moje, tvoje, naše« što se od 23. do 25. travnja održava organizaciji udruge Drugo more večeras u 20 sati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti bit će otvorena izložba »Umreženi poremećaji« talijanske kustosice Tatiane Bazzichelli.   

Izložba problematizira isprepletenost odnosa umjetnosti, haktivizma i poslovnog svijeta, povezujući radove i kolektive koji kao način poticanja kritike primjenjuju poslovnu strategiju »poremećaja«. Kretanjem od pretpostavke da je svaki otpor prema sustavu u konačnici koristan kapitalističkim mehanizmima u stvaranju novih životnih stilova, proizvoda i praksi, odnosno novih oblika tržišta i potrošača, izložba je zamišljena kao pokušaj traganja za novim strategijama koje nisu toliko podložne sistemskom prisvajanju. 


   Predstavljeni radovi daju prikaz historijskog razvoja društvenih mreža i haktivizma koji nastaje unutar njih. Osobito su u fokusu umjetnički i aktivistički projekti nastali u konstelaciji društvenih mreža koji dovode u pitanje postojeće odnose moći i hegemoniju velikih kompanija. 


   Izložba prikazuje sveukupno 15-ak projekata, skupina i pojedinaca, počevši od pojave »mail arta«, globalnog pokreta »poštanske umjetnosti« nastalog 1960-ih koji se temelji na principu umrežavanja i razmjene umjetničkih radova poštom. 




   Dio izložbe posvećen je neobičnom umjetničkom djelovanju skupina Sucide Club, Društvo kakofonosta i Bilbord Liberation Fond iz San Francisca, kao i ranom razdolju festivala »Burning Man« koji se od 1990-ih održava u pustinju Black Rock u Sjevernoj Nevadi. 


   Uz pomoć različtih materijala i medija predstavljeni su globalni fenomeni temeljeni na poigravanju identitetom, kao što su pokreti neoizam i anonymous, te njima bliske prakse preuzimanja imena Luther Blisset, Anna Adamolo i Janez Janša kao novih oznaka osobnosti. Tu su i kolektivi »Peng!« i »Telekommunisten« koji humorističnim pristupom usvajaju ozbiljnost poslovnih organizacija u svrhu njihovih ismijavanja, kao i kolektiv »Les Liens Invisibles« koji je ideju japanskog rituala samoubojstva preslikao na svijet virtualnih društvenih mreža, omogućivši korisnicima Facebooka dotad nemoguću deaktivaciju svojih profila. 


   Nekoliko je radova posvećeno WikiLeaksu, a bit će prikazan i prvi intervju najpoznatijeg američkog zviždača Edwarda Snowdena što ga je dao nakon bijega u Hong Kong. 


   Izložba će biti otvorena do 14. svibnja.