Kompleks Rikard Benčić

Otvoren novi prostor Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka

Nela Valerjev Ogurlić

snimio Marko Gracin

snimio Marko Gracin

Izložba se otvara u 20 sati,  ali  publika je  pozvana  na okupljanje  ispred starog sjedišta  Muzeja na Dolcu  sat ranije.   Odatle  će   u 19 sati  krenuti  povorka prema  novoj  lokaciji, a predvodit će je švicarska umjetnica Milo  Moire,  poznata  po  provokativnim  performansima  koje  izvodi  obnažena,  kao što je  to često   činio i Tom Gotovac



Večeras će u  Muzeju moderne i suvremene umjetnosti biti otvorena prva retrospektiva Tomislava Gotovca, pionira hrvatskog performansa,  avangardnog redatelja i  konceptualnog  umjetnika  pod nazivom „ Anticipator  kriza – Kuda idemo ne pitajte“.


Na  izložbi će  biti predstavljeno  više od stotinu  Gotovčevih radova, nastalih u vremenskom rasponu od šezdeset godina,  a  otvaranjem    izložbe  ujedno će započeti novi život Muzeja   u  prostoru   bivšeg   tvorničkog   kompleksa  „Rikard  Benčić“ .


Izložba se otvara u 20 sati,  ali  publika je  pozvana  na okupljanje  ispred starog sjedišta  Muzeja na Dolcu  sat ranije.   Odatle  će   u 19 sati  krenuti  povorka prema  novoj  lokaciji, a predvodit će je švicarska umjetnica Milo  Moire,  poznata  po  provokativnim  performansima  koje  izvodi  obnažena,  kao što je  to često   činio i Tom Gotovac.




Pretpremijerno  otvaranje   Muzeja i prvo razgledavanje  izložbe upriličeno je danas  u jutarnjim satima,  kad su  najprije novinare,  a  potom VIP  uzvanike   izložbom  i  novim  muzejskim prostorom  proveli   ravnatelj MMSU-a  Slaven   Tolj,  kustosice Ksenija Orelj  i Nataša Šuvaković, arhitekt  Dinko Peračić    te Nikolina  Radić Štivć, ravnateljica Direkcije za zaštitu i očuvanje kulturnih  dobara  pri Odjelu za kulturu Grada Rijeke čiji tim  brine o provedbi svih infrastrukturnih  projekata  u „Benčiću“.



Gradonačelnik Vojko Obersnel  svečano je  uručio   Slavenu Tolju  ključeve  Muzeja,  podsjetivši   još jednom da je  ovo tek prva faza  njegova uređenja  i prvi korak ka  pretvorbi  bivšeg tvorničkog kompleksa u novi art  kvart u kojem  će se smjestiti i Muzej grada  Rijeke,  Gradska knjižnica, Dječja kuća,  a slijedi  potraga   i za  investitorom   hotela,  također   planiranog   u  kompleksu.


Arhitekt  Dinko   Peračić  je  objasnio  da  je  djelomična adaptacija  „H- objekta“   u kojem  je za sada  u funkciju stavljeno oko 1550 kvadrata  prvog kata i dijela prizemlja, izvedena   pod motom  „To trebamo – to radimo“  s ciljem da se  MMSU  preseli u vlastiti  prostor  na koji čeka desetljećima  bez obzira na budžetska  ograničenja.


– Ovo nije finalno uređenje   već rješenje  koje omogućuje  početak funkcioniranja  Muzeja  na novoj lokaciji.  U iskrenosti prema  realnosti, izveden je   bez uljepšavanja i suvišnih dodataka, ali potpuno prilagođen da bude stalno otvoren promjenama i kreativnosti umjetnika.  Takav pristup omogućuje  da Muzej  tretiramo  i  kao  sredstvo  izražavanja, rekao je  Peračić  dok  je  Tolj  izrazio nadu da  „Benčić“  više  nećemo zvati bivšom tvornicom , nego da  će  ostati tvornicom i u  budućnosti.  


Uzvanicima  se  obratila i Emina Višnić,  izvršna  direktorica tvrtke Rijeka 2020 zadužena za  provedbu EPK projekta,    naglasivši da je  sretna i ponosna jer se čak tri godine  prije  nego će Rijeka  postati Europskom prijestolnicom kulture  otvara prvi objekt kulture koji će se kroz svoje  programe otvoriti  cijeloj zajednici.


U ime  Vlade Republike  Hrvatske  Riječanima  su se obratili  ministar turizma Gari Cappeli i državni tajnik  Ministarstva kulture  Krešimir Patrl koji su   izručili  pozdrave  premijera  Andreja Plenkovića  i ministrice Nine Obuljen Koržinek.    


 – Rijeka  će 2020. postati   srce  i krvotok Hrvatske,  prepoznatljiva kulturna i turistička  destinacija na  karti Europe i svijeta, rekao  je Cappeli podsjetivši da  će Republika Hrvatska u prvih šest mjeseci   2020. predsjedati Europskom unijom , što  će  je učiniti  sjecištem političkog života Europe,  a Rijeka će biti  kulturno  žarište  koje  će svi htjeti posjetiti.  


Naglasivši da  je   projekt Europske prijestolnice kulture  važan za cijelu Hrvatsku, Cappeli  je  poručio  da  Vlada    Rijeci   pruža punu podršku  i financijsku potporu, a  i Ministarstvo turizma  snažno će poduprijeti njegovu promociju.  


    Na  početak   realizacije  važnih   projekata   za Europsku  prijestolnicu kulture,  na  obnovu  i  prenamjenu   reprezentativnih   tvorničkih  objekata  iz 19. stoljeća,  ali  i na   povijesni značaj    Muzeja  moderne i suvremene umjetnosti  osvrnuo se  državni tajnik  Krešimir Patrl.


    – Od svog osnutka 1948. godine do danas, Muzej moderne i suvremene umjetnosti postao je značajna muzejska institucija u Rijeci i Hrvatskoj, koja baštini bogat fundus od preko 8000 iznimnih umjetničkih djela – fundus kojim je moguće rekonstruirati stvaralaštvo hrvatskih umjetnika od kraja 19. stoljeća do danas, ali i pojavu vodećih umjetničkih tendencija ne samo na području Hrvatske. Fundus Muzeja je tijekom godina bio osnova za mnogobrojne velike izložbene projekte, međumuzejske razmjene i međunarodne suradnje, kroz koje se uspješno oživljavalo i podsjećalo na važnost riječke i hrvatske vizualne umjetnosti. Muzej  se vremenom mijenjao  i svoje poslanje sve više usmjeravao prema širokoj publici, svojim programima je brisao granice, izlazio iz okvira muzejskog prostora i aktivno se uključivao u život grada u kojem djeluje.


    Uz  čestitke svima  koji su  sudjelovali uređenju  prvog objekta  u  Benčiću,  koji će   pridonijeti  razvoju svijesti o vrijednom kulturnom naslijeđu, državni  je tajnik  poručio:.


    –  Stvorili ste projekt koji po svom opsegu i ambicioznosti predstavlja veliki iskorak u hrvatskoj kulturi, koji će svojim programima bez sumnje ostaviti pozitivne i dugotrajne promjene u razvoju, ali i percepciji kulture i umjetnosti u Rijeci, Primorsko-goranskoj županiji i cijeloj Hrvatskoj. Samo s nestrpljenjem možemo očekivati daljnju realizaciju planiranih projekata i programa obilježavanja europske prijestolnice kulture, koji će umjetnost i kulturu staviti u središte djelovanja grada Rijeke i otvoriti ga prema Europi i cijelom svijetu.  Uređenjem  Muzeja moderne i suvremene umjetnosti napravljen je veliki korak u tom smjeru, ali i u smjeru osuvremenjivanja muzejske djelatnosti, valorizaciji vlastitog kulturnog identiteta i obogaćenju hrvatske mreže muzeja.