Kulturno zbližavanje dva grada

Otvoren festival “Pet dana Zagreba u Sarajevu”

Hina

Do 7. lipnja koliko traje festival »Ja BiH« bit će prikazani igrani filmovi »Noćni brodovi« redatelja Igora Mirkovića te »Cvjetni trg« Krste Papića kao i dokumentarci »Blokada« Igora Bezinovića te »Pismo ćaći« Damira Čuića



SARAJEVO Izložbom slika Davora Gobca i projekcijom nagrađivanog hrvatskog filma »Sonja i bik« u Sarajevu je u ponedjeljak otvoren festival »Pet dana Zagreba u Sarajevu« kojega organiziraju zagrebačka udruga za promicanje kulture i umjetnosti »Ja BiH…« i središnja uprava Hrvatskog kulturnog društva »Napredak«.


Prvi takav festival organiziran je 2010. godine a umjetnički direktor udruge »Ja BiH…« Ivica Propadalo je podsjetio kako je to bio rezultat angažmana tek nekolicine entuzijasta čiji je cilj bio kulturno zbližavanje dva glavna grada što se i realizira kroz uzvratnu manifestaciju što je tijekom jeseni Sarajevo priređuje u Zagrebu.


»Počeli smo s vrlo malo sredstava no uz puno dobre volje«, kazao je Propadalo. Za ovu prigodu Davor Gobac je izdvojio osamnaest slika iz svoje osobne kolekcije a sastavni dio ovogodišnjeg festivala je i rock koncert njegova »Psihomodo Popa«.




Premijernom prikazivanju filma »Sonja i bik« u BiH nazočili su redateljica Vlatka Vorkapić i glavna glumica Judita Franković.


Vorkapić je podsjetila sarajevsku publiku kako je ovaj njen film pobrao velike simpatije u Hrvatskoj gdje ga je do sada vidjelo 98 tisuća ljudi a i ona i Franković su iskazale radost zbog činjenice da je došlo vrijeme i za prikazivanje u BiH.


Do 7. lipnja koliko traje festival »Ja BiH« bit će prikazani igrani filmovi »Noćni brodovi« redatelja Igora Mirkovića te »Cvjetni trg« Krste Papića kao i dokumentarci »Blokada« Igora Bezinovića te »Pismo ćaći« Damira Čuića. Bit će priređene i izložbe, promocije i kazališne prdstave za djecu.