Venecija

Zlatni lavovi u njemačkim rukama: Dodjelom nagrada otvoren 57. venecijanski bijenale

Miljenko Marin

Dvije glavne nagrade osvojili su njemački umjetnici – imaju Zlatnog lava za najbolji nacionalni paviljon i Zlatnog lava za najbojeg umjetnika kojeg je dobio Franz Erhard Walther



VENECIJA Njemačka je trijumfirala u Veneciji osvojivši na 57. međunarodnom bijenalu likovne umjetnosti dvije glavne nagrade. Zlatnog lava na izložbi »Viva Arte Viva« dobio je njemački umjetnik Franz Erhard Walther (78) za rad kojim spaja forme, boju, tekstil, skulpturu i performans i potiče i aktivira gledatelja na angažiran način. Nagrađen je za radikalnu i kompleksnu prirodu svog cjelokupnog rada koji ima utjecaj i sugerira način življenja u našem tranzicijskom vremenu.


Nagrada za najbolji paviljon također ide u Njemačku čiji je paviljon nagrađen Zlatnim lavom za moćnu i uznemirujuću instalaciju koja postavlja važna pitanja o našem vremenu i izaziva kod promatrača stanje tjeskobe. Originalan odgovor na arhitekturu paviljona rad je Anne Imhof (39) iz Frankfurta pod naslovom »Faust«, a karakterizira ga rigorozan i precizan izbor objekata, tijela, slika i zvukova.


Tako je odlučio žiri u kojem su bili direktor nacionalnog muzeja Reina Sofia iz Madrida Manuel J. Borja-Villel, kustosica iz Milana Francesca Alfano Miglietti, kustos i pisac iz Tajvana Amy Cheng, kustos iz londonske Tate Modern Mark Godfrey i novinar i DJ iz Kameruna Ntone Edjabe.




Srebrni lav koji se dodjeljuje obećavajućem mladom umjetniku otišao je u ruke Hassana Khana, koji je rođen u Velikoj Britaniji, a živi i radi u Kairu, s obrazloženjem da njegov rad uspostavlja poseban i intiman odnosn s promatračem kojem autor sugerira vezu između glasa, zvuka i horizonta.


Posebna pohvala dodijeljena je brazilskom paviljonu, i to za instalaciju koja proizvodi zagonetan prostor u kojemu se ne možemo osjećati sigurnima, što evocira suvremeno brazilsko društvo.


Među umjetnicima pohvaljeni su američki umjetnik iz New Yorka Charles Atlas i kosovski umjetnik Petrit Halilaj koji živi i radi između Berlina i Prištine. Konačno, Zlatnog lava za životno djelo dobila je Carolee Schneemann, pionirka ženskog performansa u Americi.


Dodjelom nagrada 57. venecijanski bijenale i službeno je otvoren za javnost, izložba se tradicionalno održava na Giardinima, u Arsenalu i na još tridesetak lokacija u središtu Venecije, a trajat će do 26. studenoga. Organizatori vjeruju da će Bijenale vidjeti oko pola milijuna posjetitelja.