Filmski festival

Završilo dodjelom nagrada: Propeler Motovuna irskom filmu

Hina

Posebno priznanje dodijeljeno je ruskom filmu »(M)učenik«, a nagradu kritičara osvojio je film  Mirjane Karanović »Dobra žena«



MOTOVUN Glavnu nagradu 19. Motovunskog filmskog festivala – Propeler Motovuna – osvojio je irsko-kubanski film »Viva« redatelja Paddya Breathnacha.


Posebno priznanje dodijeljeno je ruskom filmu »(M)učenik redatelja Kirilla Serebrennikova, dok je nagradu žirija filsmkih kritičara FIPRESCI odnio debitantski film redatejice Mirjane Karanović »Dobra žena«. O nagradama je odlučio žiri u sastavu Alma Prica, Salvatore Mereu, Fridrik Thor Fridriksson i Klemen Dvornik.


Film »Viva« istražuje mogućnosti transformacije u zatvorenom okruženju, a prepun je iskrenih emocija, zalaganja i želje za istinom – stoji u obrazloženju žirija. Film ne prikazuje samo konflikte, već i put koji vodi rješenjima, pun je života, prekrasno snimljen te režiran fokusirano i s ravnotežom, ocijenjeno je.




»(M)učenik« prikazuje snažnu parabolu suvremenog svijeta, ispituje ulogu fanatičnih i ekstremističkih stavova i njihovu zavodljivu moć – istaknuo je žiri.


Najboljim kratkim filmom u selekciji Motovunski kratki, po izboru prošlogodišnje pobjednice Chintis Lundgren, proglašen je francuski film »Bezolovno« redatelja Emmanuela Tenenbauma. Film je osvojio i nagradu od tisuću eura.


Međunarodni žiri kritičara u sastavu: Peter Cerovšek, Vladimir Šeput i Jesús González Notario nagradio je film »Dobra žena« Mirjane Karanović zbog iznimne glume i dobre režije koji se hrabro bavi pitanjem ratnih zločina nad nevinim ljudima i unutrašnjim borbama moralno rastrgane žene.