Nastavak akcije

Zavod za povijesne i društvene znanosti HAZU-a Rijeka utemeljuje nagradu Frano Supilo

Kim Cuculić

Franjo Deranja je izvijestio da je Ministarstvo kulture RH najavilo potporu projektu kada je riječ o pokroviteljstvu nad utemeljenjem Nagrade Frano Supilo



RIJEKA U Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU-a u Rijeci održana je konferencija za novinare u povodu nastavka akcije za utemeljenje Nagrade Frano Supilo. Aktivnosti su počele prije godinu dana, ususret Supilovim obljetnicama, a ovaj susret s novinarima upriličen je upravo na njegov rođendan.


Predsjednik Inicijativnog odbora, akademik Petar Strčić rekao je da se Frano Supilo (Cavtat, 30. studenoga 1870. – London, 25. rujna 1917.) ističe među mnogim poznatim ličnostima u dugoj hrvatskoj povijesti.– Radi toga utemeljen je Inicijativni odbor da bi potaknuo dva značajna postupka iznimno časnoga sadržaja: početi s pripremama znanstvenih, stručnih i popularnih akcija, i to u suradnji s odgovarajućim institucijama i udrugama, što će se organizirati tijekom sljedeće 2017. godine kada je stota obljetnica Supilove smrti. Drugo, utemeljiti Nagradu Frano Supilo, i to za najkvalitetnija postignuća pojedinaca u društvenim, političkim, kulturnim i drugim područjima, a napose u novinarstvu – naglasio je Strčić.

Stanko Škrbec, inicijator utemeljenja Nagrade Frano Supilo, rekao je da je značenje Supilove ideje – i domoljubne, radi očuvanja integralnog hrvatskog teritorija, i političke, u nužnosti reguliranja kasnijih preciznih federalnih odnosa u južnoslavenskoj zajednici, radi čega je bio u stalnim sukobima s Pašićem – da bi se u čitav projekt trebao uključiti i Hrvatski sabor.


Treći član inicijativnog odbora, Franjo Deranja, prenio je informaciju što je došla iz Ministarstva kulture RH, odakle je najavljena potpora i prihvaćanje projekta kada je riječ o pokroviteljstvu nad utemeljenjem Nagrade Frano Supilo.