Prva hrvatska namjenska kinodvorana

Zagrebačko kino Europa zaštićeno kulturno dobro

Hina

Ministarstvo kulture ističe kako je riječ o jednom od najstarijih gradskih kino-kazališta s neprekinutim kontinuitetom izvorne kinematografske i scensko-izvedbene namjene, te zgradi sagrađenoj 1925. godine, koja je jedinstven i bitan čimbenik kulturno-povijesnog identiteta i urbanog tkiva središnjega gradskog prostora Zagreba



ZAGREB – Zgrada kina Europa u Zagrebu, prva hrvatska namjenska kinodvorana, sagrađena 1925. godine, zbog svojih arhitektonskih i kulturno-povijesnih obilježja postala je zaštićeno kulturno dobro te zakonski definirano nacionalno blago Republike Hrvatske.


»S obzirom na kulturno-povijesnu, graditeljsko-tipološku, arhitektonsku i urbanističku kvalitetu te visok stupanj očuvanosti istaknutih i vrijednih graditeljskih i oblikovnih obilježja unutarnjeg uređenja s bogatim štukaturama i kiparskim radovima, napose u održanoj namjeni, zgrada kina Europa u Zagrebu ima svojstva kulturnoga dobra«, navodi se u rješenju Ministarstva kulture, objavljenom na internetskim stranicama kina Europa.


Ministarstvo ističe kako je riječ o jednom od najstarijih gradskih kino-kazališta s neprekinutim kontinuitetom izvorne kinematografske i scensko-izvedbene namjene, te zgradi koja je jedinstven i bitan čimbenik kulturno-povijesnog identiteta i urbanog tkiva središnjega gradskog prostora Zagreba.


Zgrada kina »Europa« sagrađena je 1924./25. godine prema osnovi arhitekta Srećka Florshutza. Podigli su je braća Alfred i Leo Muller, nasljednici najveće gradske ciglane »Muller« u zagrebačkoj Kustošiji.Ranih 50-ih godina 20. stoljeća, gradnjom poslovne zgrade »Poljoopskrba-Astra«, prema projektu arhitekta Božidara Tušeka, u Varšavskoj 3-5, izvedena je djelomična rekonstrukcija i dogradnja ulaznog prostora zgrade kina, čime je definiran današnji ulazni vestibul zgrade.