Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
23. ožujka 2019.
Bogat program

Vatromet događanja: Zatvara se prvi Bijenale industrijske umjetnosti u Labinu

Vatromet događanja: Zatvara se prvi Bijenale industrijske umjetnosti u Labinu
Vatromet događanja: Zatvara se prvi Bijenale industrijske umjetnosti u Labinu
Autor:
Objavljeno: 29. rujan 2016. u 11:35 2016-09-29T11:35:28+02:00

Bijenale u Labinu posjetilo je više od četiri tisuće posjetitelja – iduće izdanje IAB-a 2018. godine obuhvatit će svojim programom i Rijeku i Pulu

LABIN Zatvaranje 1. Bijenala industrijske umjetnosti bit će po sadržaju isto tako veličanstveno kao i njegovo otvaranje prije točno sedam mjeseci – najavio je umjetnički ravnatelj Damir Stojnić u povodu zatvaranja te manifestacije u petak. 7. listopada.

Uz Stojnića program zatvaranja i sljedeći bijenale najavili su Dean Zahtila ispred udruge Labin Art Express XXI, labinski gradonačelnik Tulio Demetlika i savjetnica za kulturu Grada Labina Loredana Ružić Modrušan, a sudjelovali su i gosti iz Rijeke – članica tima Rijeka Europska prijestolnice kulture 2020. Jelena Tondini i koordinator programskih aktivnosti riječkog muzeja Moderne i suvremene umjetnosti Ivo Matulić, te Pule – ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.

– Tijekom Bijenala na dvadesetak lokacija u Labinu bili su izloženi radovi umjetnika koje je pogledalo više od četiri tisuće posjetitelja – rekao je Zahtila te je još jednom zahvalio talijanskoj barunici i kustosici Lucreziji De Domizio Durini.

– Barunica nam je ostavila kao dar i u nasljeđe više od četrdeset umjetničkih djela, većinom Josepha Beyusa koji je i u fokusu Bijenala – istaknuo je Zahtila, najavivši da će ova velika kulturna manifestacija 2018. godine biti dio kulturnih zbivanja u Rijeci i Puli.

To su Tondini, Matulić i Komšo sa zadovoljstvom prihvatili, te su istaknuli da su razgovori o tome u tijeku, a gradovi poput Rijeke i Pule mogu Bijenalu dati još značajniju dimenziju, pogotovo u izložbenom prostoru, kojeg u Labinu ima premalo – oko dvije tisuće kvadrata ukupno dok ozbiljan bijenale iziskuje puno više.

Program zatvaranja

Program zatvaranja 1. Bijenala industrijske umjetnosti održat će se na Pjacalu, ispod rudarskog šahta, a počinje u petak, 7. listopada, u 15 sati, kulturno-zabavnom manifestacijom na kojoj će nastupiti lokalni glazbenici i plesne skupine. Za građane će biti pripremljena i bogata gastroponuda, a za »mega fritaju« pobrinut će se popularni Budimir Žižović – Žižo.

U večernjim satima u izložbenom prostoru na Pjacalu održat će se koncert orkestra labinske Osnovne umjetničke škole, a nakon toga, samo stotinjak metara dalje, u Gradskoj knjižnici, održat će se glazbeno-poetska večer s Elis Lovrić i Enesom Kiševićem.

U 20 sati u Lamparni će se održati promocija kratkog filma Matije Debeljuha »Grad od čelika«, te predstaviti instalacija »Physical Rhythm Machine« Nizozemca Philipa Vermeulena. Vrhunac zatvaranja bit će veliki koncert IAB Farewell Concert & Party, a najavljeni su nastupi Tene Bevčar, Paole Miletić, SDP trija, grupe Vatra, a tu su i Beat Busters (electro) i Seriously Twisted (DJs).

Gradonačelnik Labina Tulio Demetlika također je zadovoljan Bijenalom, a rekao je da će zatvaranje manifestacije u petak biti isto tako značajan trenutak kao i njegovo otvaranje.

– Očekuje nas šarolik program jer je cilj Bijenala kulturu približiti građanima na lokacijama izvan galerija i muzeja. Radove s Bijenala naši su sugrađani mogli pogledati na dvadesetak lokacija, od tvorničkih hala, banaka, poslovnih prostora, ali naravno i prostora namijenjenim umjetnosti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown