U 80. godini

Umro Clive James, na urnebesan je način pisao o televiziji, književnosti i svakodnevnom životu

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



LONDON Clive James, australski pisac i televizijski voditelj koji je na izravan i često urnebesan način pisao o televiziji, književnosti i svakodnevnom životu, umro je u 80. godini, objavili su u srijedu njegovi agenti.


James, veliko ime britanske televizije i radija 1980-tih, bio je utjecajan u medijskim krugovima i dobitnik je brojnih novinarskih i televizijskih nagrada, a njegove televizijske serije imale su veliku gledanost i u Hrvatskoj.


Njegov britki, smrtno ozbiljan stil zbijanja šala postao je popularan u emisiji “Clive James o televiziji” u kojoj je prikazivao isječke iz apsurdnih televizijskih programa diljem svijeta, posebno japanskog natjecanja “Izdržljivost”.




U listu Guardianu pisao je kolumnu “Izvješća o mojoj smrti” nakon što mu je 2010. dijagnosticirana leukemija. Godine 2016. je rekao da je njegova dugovječnost, nakon otkrivanja bolesti, “sramotna”.


Vivian Leopold James rođen je u Sydneyu 1939. i kao dijete promijenio je ime u Clive. U Englesku se preselio 1962. i, nakon što je diplomirao na Cambridgeu, ostao je ondje do kraja života.


Umro je u nedjelju u svome domu u Cambridgeu, rekli su njegovi agenti.


James je francuski naučio čitajući romane Marcela Prousta uz pomoć rječnika, šaleći se da je “zaboravio reći da mu je za to trebalo 15 godina”. Govorio je i ruski, japanski, njemački i talijanski jezik.