»Common places«

Umjetnički projekt Marija Paniega: Rečenice migranata na riječkom lukobranu

Nela Valerjev Ogurlić

Baskijski konceptualni i vizualni umjetnik istražio je priče ljudi koji su se doselili u Rijeku ili odselili iz nje i iz tih osobnih  priča izdvojio rečenice  koje se mogu primijeniti na  svakoga od nas



RIJEKA »Nigdje doma i svugdje kao kod kuće« jedna je od rečenica koju je španjolski umjetnik Mario Paniego ispisao na Molo longu u sklopu umjetničkog projekta »Common places« što ga je razvijao boraveći u Rijeci proteklih šest tjedana.


Paniego je u Rijeku stigao kao gostujući umjetnik iz baskijskoga grada Donostije – San Sebastiana, ovogodišnje Europske prijestolnice kulture, da bi u riječkoj luci izveo instalaciju na temu migracija, što je jedna od tematskih odrednica programa EPK-a Rijeka 2020. Njegov rad predstavlja kompilaciju 16 rečenica proizašlih iz priča migranata povezanih s gradom i njegovom okolicom, a sada ispisanih duž zida riječkog lukobrana.


Paniegu je početni impuls za ovaj rad bio susret s izvjesnim Miljenkom, Hrvatom koji je 1970. zbog ljubavi emigrirao iz Rijeke u Donostiju – San Sebastian. To ga je potaklo da u Rijeci napravi seriju intervjua s ljudima koji su u grad doselili iz drugih dijelova svijeta i Hrvatske, ili pak iz Rijeke emigrirali u druge gradove i države. Iz njihovih osobnih priča izdvojio je rečenice koje se mogu primijeniti na svakoga od nas, jer svi imamo neko iskustvo selidbe: s kontinenta na kontinent, iz zemlje u zemlju, iz grada u grad, iz susjedstva u susjedstvo, iz jedne kuće u drugu, iz sobe u sobu…

Umjetnik projektom »Common places« svakog pojedinca promatra kao migranta i povlači paralelu između fenomena migracija i fenomena vode, jer oba stvaraju i održavaju život u kontinuiranom kretanju. Riječi migranata na lukobran su otisnute vodootpornim premazom, a popraćene su i metalnim pločicama veličine razglednice na kojima su ispisane iste rečenice. Zanimljivost je da će pločica s Miljenkovom rečenicom »Nikad se ovdje nisam osjećao kao imigrant« biti postavljena i na lukobranu u San Sebastianu.




Mario Paniego (Bilbao, 1978) je konceptualni i vizualni umjetnik. Diplomirao je likovnu umjetnost na Sveučilištu West of England, a doktorirao na Sveučilištu u Baskiji. Diplomirao je i menadžment dizajna (Sveučilište u Baskiji) te kulturni menadžment (Sveučilište Alcalá de Henares). Svoje je radove izlagao u Njemačkoj, Engleskoj, Češkoj, Južnoj Koreji i Španjolskoj.


Instalaciju u riječkoj »luci različitosti« koja podsjeća i na povijest Rijeke kao velike iseljeničke luke izveo je uz asistenciju studenata Akademije primijenjenih umjetnosti i Sušačke gimnazije, te uz podršku Lučke uprave.