Velika obljetnica

U susret stogodišnjici Sušaka: Idemo revitalizirati svoj kraj i stvoriti dobru atmosferu u zajednici

Kim Cuculić

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Kako ističu članice tima, suradnjom škola na istočnom dijelu Rijeke može se stvoriti dinamična i kreativna energija koja bi mogla utjecati i na opću atmosferu u lokalnoj zajednici.



RIJEKA – Jedan članak objavljen u Novom listu potaknuo je zanimljiv projekt, čija je inicijatorica Škola za primijenjenu umjetnost u Rijeci. Tekst je bio o obilježavanju 140. godišnjice postojanja Hrvatske čitaonice Trsat, kad se moglo čuti da su ovom prostoru potrebni mladi. To je bila »buba u uho« profesoricama Danieli Samaržiji, Grozdani Orlić i Majdi Leskovar, koje čine tim projekta »U susret stogodišnjici Sušaka«.


Škola za primijenjenu umjetnost ovim se projektom, a u suradnji s osnovnim i srednjim školama na području Sušaka, Hrvatskom čitaonicom Trsat, Klubom Sušačana i Sveučilišnim kampusom, želi ne samo predstaviti i pozicionirati unutar lokalne zajednice, već ju nastoji povezati i upoznati sa samom sobom kroz niz akcija koje podrazumijevaju inkluziju svih onih koji svoju lokalnu zajednicu promišljaju (razne institucije, udruge, pojedinci…), a da bi se u skoroj budućnosti na osnovi upravo tih akcija načinio program obilježavanja stogodišnjice Sušaka. U projektnom prijedlogu navedeni su brojni programi, od kojih možemo spomenuti sakupljanje starih fotografija i razglednica Sušaka te njihovu umjetničku (re)interpretaciju učenika Škole za primijenjenu umjetnost.


Budući da je Sušak proglašen gradom 23. listopada 1919., ovog 23. listopada u Hrvatskoj čitaonici Trsat u 18 sati bit će otvorena prva u nizu izložbi zamišljenih ovim projektom. Prema riječima Daniele Samaržije, prvom izložbom otvorit će se sušačke teme.




– Izložbe, koje planiramo jednom mjesečno, prilagođene su srednjoškolskom uzrastu. Na prvoj će biti izloženo 16 plakata učenika grafičkog dizajna, a u planu su nam i razne tematske izložbe vezane uz Sušak. Kroz projekt smo se povezali sa sušačkim osnovnim školama, tako da i one dobiju svoj prostor za prezentaciju onoga što rade. Cilj je ovog projekta povezivanje i revitalizacija Sušaka – kaže Samaržija.


Kako ističu članice tima, suradnjom škola na istočnom dijelu Rijeke može se stvoriti dinamična i kreativna energija koja bi mogla utjecati i na opću atmosferu u lokalnoj zajednici.


– Osjećaj pripadnosti lokalnoj zajednici, koji bi se u ovome projektu trebao ostvarivati ne samo kroz nastavu, već i kroz međugeneracijski dijalog (none/nonići – djeca, roditelji – djeca, djeca – odrasli) mogao bi generirati osjećaj potrebe za sudjelovanjem u životu zajednice. Iako školski projekt, usmjeren je na sve generacije i pokušaj je da ovdašnji stanovnici pomognu u nastojanju da mjesto u kojemu žive postane mjesto koje žive i čijem razvitku svakodnevno pridonose – kažu Samaržija, Orlić i Leskovar.


Cilj projekta je, kako kažu, pretvoriti spontano fragmentarno pamćenje u nešto više – u način razgovora s onim drugim i prošlošću, u način slušanja i osluškivanja, pobune, u nešto materijalno, bila to fotografija, skulptura, grafika, maska, klupa u parku, mural, video, posađeno stablo, duhovit grafit, napisana priča…


Projekt »U susret stogodišnjici Sušaka« prije svega je povezujući, a neke od želja su mu sušački derbiji osnovnih škola i osvijetljen Park heroja, a nada se i zajedničkoj akciji oživljavanja nekadašnjeg centra Gornje Vežice. U sklopu projekta učenici će se baviti i sušačkim kvartovima, a svojim radom unutar kvartovskih vrtova žele odati počast Josipu Kulfaneku, koji je svojim idejama i radom uvelike zazelenio Sušak i kojemu je unutar projekta posvećeno posebno mjesto.