BESPLATNO

U povodu Dana muzeja, 18. svibnja slobodan posjet izložbi torpeda u Rijeci

Kim Cuculić

Foto Arhiva/NL

Foto Arhiva/NL

Tema ovogodišnje manifestacije je »Muzeji za jednakost: različitost i uključivost«



RIJEKA – U povodu Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja, što se redovito obilježava od 1977. godine, Muzej grada Rijeke poziva na posjet izložbi »Riječki torpedo – prvi na svijetu«. Kao što je znano, izložba je posvećena jednom od najvažnijih i, kako je vrijeme pokazalo, trajno uzbudljivih tehničkih postignuća u riječkoj povijesti.


Ono je u jednom poglavlju gradske biografije dovelo Rijeku na svjetski vrh u razvoju inovacijskih tehnologija. Zbog svoje privlačnosti, izložba je mjesto čestih posjeta stranih turista. Isto vrijedi kada gostuje u drugim sredinama, tragom čega ju je prošle godine u Njemačkoj vidjelo više od 25 tisuća posjetitelja.


Izložba »Riječki torpedo – prvi na svijetu« otvorena je u željezničkom skladištu na Trgu Žabica 4, od 12 do 19 sati. Ulaz je slobodan. Naravno, uz pridržavanje trenutačno važećih mjera epidemiološke zdravstvene sigurnosti.




Međunarodni dan muzeja obilježava se na preporuku ICOM-a. Na ovaj dan se nastoje javnosti prezentirati dostignuća iz prethodnog perioda, te afirmirati muzeje kao javne ustanove. Svake godine Međunarodni dan muzeja se obilježava aktivnostima u sklopu određene teme, odnosno ICOM-ov Savjetodavni komitet predlaže temu za Međunarodni dan muzeja.


Tema ovogodišnje manifestacije je »Muzeji za jednakost: različitost i uključivost«.