Traje do subote

U Šibeniku večeras počinje »Fališ« – prvi Festival alternative i ljevice

Hina

»Fališ« je, objašnjava Imamović, događaj koji poziva na pobunu, intelektualnu, građansku, socijalno svjesnu, a sve zbog plemenitoga cilja socijalne pravde i jednakosti



ZAGREB – Od danas do 7. rujna Šibenik će biti domaćin prvoga Festivala alternative i ljevice – »Fališ«, manifestacije koja se kolokvijalno naziva »Subversive na moru«, a na kojemu će uz mnoge domaće pisce, intelektualce, kritičare i aktiviste, gostovati i Tariq Ali, poznati pakistansko-britanski pisac i aktivist, za mnoge ikona britanske ljevice.


Izborom filmova koji će biti prikazani na festivalu, fokusom na društvena pitanja o kojima će se raspravljati na okruglim stolovima, odabirom književnih tema i izložaba, program je važan komentar na aktualne društvene procese, izjavio je za Hinu glavni organizator festivala, pisac Emir Imamović Pirke, ističući da im je zbog dijaloga vrlo važna i podrška aktualne HDZ-ove gradske vlasti i gradonačelnika Željka Burića koji će festival i otvoriti.


»Fališ« je, objašnjava Imamović, događaj koji poziva na pobunu, intelektualnu, građansku, socijalno svjesnu, a sve zbog plemenitoga cilja socijalne pravde i jednakosti, zajedničkoga prava na zajednička dobra, demokracije i slobode govora koja nije obrnuto proporcionalna utjecaju krupnoga kapitala na medije kao korektive vlasti i političke procese. O tim temama trebamo raspravljati, ističe Imamović, i dodaje da na pitanje zašto takav festival u Šibeniku, odgovara – a zašto ne? I to je mali korak prema pozitivnom i decentralizaciji kulture koja je potrebna, naglasio je.


Na festivalu će sudjelovati i Igor Štiks, Ankica Čakardić, Boris Buden, Srećko Horvat na čiji poziv Tariq Ali i sudjeluje s predavanjem »Cervantes našega doba«.Što bi se dogodilo da Don Quijote i Sancho Panza odjednom stupe u 21. stoljeće i svoje avanture prožive u našem dobu? Zašto je Cervantes i danas relevantan i što nam može reći o bankarskim elitama, o ratu u Siriji itd., tema je Alijeva predavanja.

Ali je još za studenskih dana na sveučilištu u Oxfordu bio jedan od predvodnika prosvjeda protiv rata u Vijetnamu, a nadahnut njegovom ulogom u tom pokretu, Mick Jagger posvetio mu je pjesmu Street Fighting Man, a John Lennon Power to the People. Objavio je više od 30 knjiga.


Organizator festivala Emir Imamović Pirke, inače šibenski zet, za sebe kaže da je manje poznati pisac s prijelaza stoljeća, rođen u Tuzli te da je napisao tri romana.


Festival se održava u starog gradskoj jezgri, gdje će i gosti biti smješteni, a time, ističe Imamović želimo pridonijeti i oživljavnju staroga gradskog prostora.


Festivalske večeri počinjat će projekcijama filmova u Gradskoj knjižnici »Juraj Šižgorić«, a teme su uništavanje ekonomija deindustrijalizacijom, što je pogodilo i Šibenik.Na kraju festivala koncert će održati šibenska grupa Dok Analog X i filmska kritičarka, spisateljica i glazbenica Mima Simić, koja će i javno intervjuirati novinara HRT-a Aleksandra Stankovića u povodu njegove skore knjige »100 faca i Aca«.