Mjesec knjige

U Rijeci izložba ilustracija Andrije Maurovića

Hina



RIJEKA U Narodnoj čitaonici na riječkome Korzu i u antikvarijatu Malom neboderu, u organizaciji tog antikvarijata i riječke Gradske knjižnice, postavljena je izložba knjiga koje je likovno opremio Andrija Maurović.


Izložba je postavljena u povodu 110. obljetnice rođenja i 30. godišnjice smrti Andrije Maurovića.


Organizatori su izložili 110 knjiga s Maurovićevim ilustracijama, uglavnom na naslovnicama. Kako je rekao Tomo Vučinić iz antikvarijata, točan broj knjiga koje je Maurović likovno opremio vjerojatno nikad neće biti poznat, ali se pretpostavlja da ih je bilo tristotinjak.




Antikvarijat Mali neboder uspio ih je prikupiti dvjestotinjak, a namjerava ih i dalje skupljati.


Izložba je postavljena u povodu Mjeseca knjige, a ostaje otvorena do 15. studenoga.


Andrija Maurović (1901.-1981.) jedan je od utemeljitelja tzv. autorskog stripa Zagrebačke škole. Raditi na stripu počinje 1935. godine surađujući sa zagrebačkim dnevnikom »Novosti«, u kojemu izlazi njegova »Vjerenica mača« koja označava početak hrvatskoga stripa. Plodno je surađivao i s mnogim drugim novinama i časopisima kao što su »Jutarnji list«, »Koprive«, »Ženski svijet« i »Kulisa«, a objavljivao je i uzabavnicima »Oko« i »Mickey Strip«, »Horizont«, »Plavi vjesnik« i »Modra lasta«. Ime mu je uvršteno u Svjetsku enciklopediju stripa (World encyclopedia of comics).