EPK u Berlinu

U Berlinu otkriven dio programa projekta Rijeka 2020 – EPK. Evo što se sve navodi u brošuri

Jasmin Đečević

Brošura EPK koja se dijelila u Berlinu

Brošura EPK koja se dijelila u Berlinu

Ono što je posebno zanimljivo u brošuri su dijelovi programa, odnosno onoga što će se u Rijeci događati tijekom 2020. godine, a prvo što upada u oči je to da se projekt zip-linea od Trsata do Delte eksplicitno navodi kao atrakcija koja će u funkciji biti već od ovoga ljeta



RIJEKA Turistički sajam u Berlinu, najveća manifestacija takve vrste u svijetu, otkrila je pomalo neočekivano i dio programa projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, koji do sada nije bio predstavljen javnosti. U zanimljivo posloženoj brošuri, koja se dijelila posjetiteljima, pružene su neke opće informacija o gradu i projektu EPK s naglaskom otvorenosti i drugačijosti, čime se očito željelo naglasiti kako se eventualni posjet Rijeci, iako je grad na turistima dobro poznatom Jadranu, ne bazira na suncu i moru, već određenom načinu života i to pod sloganom »Budi što jesi«.


Odmah u uvodu se spominje i jedinstveni stadion »Kantrida«, činjenica da je Rijeka inspirirala autore crtića »Profesor Baltazar« za njegov Baltazargrad, nevjerojatan zemljopisni položaj koji omogućuje i skijanje s pogledom na more i blizinu nekoliko metropola, pretvaranje staroga industrijskog kompleksa u art-kvart, pojas s Titanika, neizbježni karneval, kao i rođenje punka. Sve je opisano dovitljivim stilom koji je u isto vrijeme ležeran, ali i informativan za potencijalnog gosta.


Zip-line


Ono što je posebno zanimljivo u brošuri su dijelovi programa, odnosno onoga što će se u Rijeci događati tijekom 2020. godine, a prvo što upada u oči je to da se projekt zip-linea od Trsata do Delte eksplicitno navodi kao atrakcija koja će u funkciji biti već od ovoga ljeta! Kao što smo nedavno pisali, urbani zip-line išao bi od Trsata do Katarine preko kanjona Rječine te potom sve do zgrade Exportdrva na Delti. Iako su mnogi sumnjičavo gledali na ovu iznimno atraktivnu ideju, s njom se Rijeka sada javno hvali na svjetskoj sceni i pokušava privući turiste, što bi trebalo značiti da će se projekt zaista i realizirati.





Zip-line je inače dio programskog pravca »Slatko i slano« iz kojega se kao mamac za goste koristi još jedan projekt, a to je Multikonfesionalni paviljon slavnog arhitekta Nikole Bašića čije otvaranje je planirano za veljaču 2020. Doduše, i u samoj knjižici se navodi kako bi se datumi mogli mijenjati te se posjetitelja upućuje na službene stranice Rijeke 2020 kako bi bili ispravno informirani. 


Baltazargrad


Ističe se i projekt Lungomare, kao serija 10 stalnih umjetničkih instalacija diljem Kvarnera, instalacije i programi umjetnika poput Raya Leeja, Christiana Ristowa i Billa Vorna, izložbe »Arhitektura i moć«, »Nepoznati Klimt«, »Devedesete«, »Granice«, posveta Nan Hoover, velika izložba svjetski priznatog riječkog umjetnika Davida Maljkovića i slično. Najavljen je i Festival europske kratke priče koji će ugostiti pisce iz brojnih zemalja svijeta i bit će, između ostalog, posvećen nogometu, ali i suradnji filmaša i pisaca.


Tu su i glazbeni festival Sailor, dječji festival Tobogan, program Baltazargrad namijenjen razvijanju i spajanju altruizma, kreativnosti i znanosti te već dobro poznati Porto Etno festival.


Za ljubitelje kazališta izdvajaju se gostovanje nagrađivane redateljice Anne Bogart koja će postaviti operu »Tristan i Izolda«, balet koreografa Andonisa Foniadakisa »Burning Water« te predstava »All the Good« međunarodne kazališne skupine Needcompany. Inače, Needcompany dolazi u Rijeku i ovog mjeseca s predstavom »The Blind Poet« koja je na programu »Zajca« 24. ožujka.



Iz Rijeke 2020 naglašavaju kako je sve ovo samo manji dio onoga što će se događati tijekom godine Europske prijestolnice kulture, te da će cjeloviti program biti objavljen u rujnu ove godine.


– Prema ustaljenoj praksi nije uobičajeno da buduće prijestolnice kulture programima »konkuriraju« aktualnim prijestolnicama, a to su u ovoj godini bugarski Plovdiv i talijanska Matera. Službena objava cjelovitog programa za 2020. godinu bit će u rujnu 2019. što je sukladno praksi ostalih EPK gradova. Naravno, veliki dio programa je već definiran i dogovoren, ali neki dijelovi još uvijek su otvoreni. Primjerice, definirano je da će svečano službeno otvaranje biti 1. veljače 2020., ali se sam program otvaranja sa svim detaljima još uvijek dogovara – objašnjavaju iz Rijeke 2020.


Poziv za dodatne umjetničke programe


U ponedjeljak će Rijeka 2020 objaviti javni poziv za programe u okviru službenog kulturnog i umjetničkog programa projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, čiji je cilj dodatno obogaćivanje kulturnog i umjetničkog programa projekta EPK. Na ovaj poziv mogu se prijaviti isključivo programi čiji su dominantni sadržaji javna kulturna i umjetnička događanja poput izložbi, predstava, festivala, koncerata, filmskih programa, instalacija, akcija, događanja i manifestacija. Potpora se može ostvariti kroz sufinanciranje ili obilježavanje, a prijavljeni projekti procjenjivat će se prema kriterijima uklopivosti u pojedine programske pravce.