Manifestacija

U Art kinu Croatia počinju Dani Lux filma, u fokusu europska ostvarenja

Nela Valerjev Ogurlić

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Riječko kino sudjeluje u manifestaciji prikazivanja finalista Filmske nagrade Lux, koju  od 2007.  godine  dodjeljuje Europski parlament s ciljem poboljšanja distribucije europskih filmova u Europi i poticanja rasprave o važnim društvenim pitanjima diljem Europe



RIJEKA Riječko Art-kino Croatia prvo je hrvatsko kino u kojem će u okviru manifestacije Dani Lux filma biti prikazana dva od tri filma iz ovogodišnje selekcije Filmske nagrade Lux, koju od 2007. godine dodjeljuje Europski parlament. Finalisti ovogodišnje nagrade su filmovi »120 otkucaja u minuti« Robina Campilloa, »Vestern« Valeske Grisebach i »Laponska krv« Amande Kernell, a prva dva će u Art-kinu biti prikazana 8. i 9. studenog u 19.30 sati.


O filmovima


Posebnost je ovog programa to što će se filmovi istodobno prikazivati u 14 kina u 10 europskih zemalja, a nakon projekcija, uživo će se prenositi razgovor iz Eye Film Instituta u Amsterdamu i Bozara u Bruxellesu s glavnim glumcima filma »120 otkucaja u minuti« (Nahuelom Perezom Biscayartom i Arnaudom Valoisom) te redateljicom filma »Vestern«, kojima će riječka publika moći postavljati pitanja putem facebooka ili twitera. Projekcije će se istodobno održavati u Belgiji, Danskoj, Estoniji, Hrvatskoj, Irskoj, Italiji, Nizozemskoj, Slovačkoj, Švedskoj i Poljskoj, a sudjelovanje u ovom događaju posjetiteljima omogućuje i glasanje za nagradu Dana Lux filma koju dodjeljuje publika.


Projekcija filma »Laponska krv« i razgovor s publikom održat će se 10. studenog u osječkom kinu Urania, a sva tri filma bit će prikazana i u okviru Zagrebačkog filmskog festivala 18. studenog u Kinu Tuškanac, ali bez live streaminga.


Francuski film »120 otkucaja u minuti« snažna je i dirljiva priča o akcijama pariškog ogranka ACT-UP-a, organizacije koja se devedesetih godina, ponekad i nasiljem, borila za prepoznavanje razmjera epidemije HIV-a. Ova erotična i emotivna drama, u kojoj se osobno prepliće s političkim, osvojila je Veliku nagradu žirija na festivalu u Cannesu, a film je i francuski kandidat za ovogodišnjeg Oscara. Film »Vestern« njemačke redateljice Valeske Grisebach odjeknuo je ove godine europskim festivalima zbog uvijek aktualne teme europskog prezira prema svom istoku i sve jače ksenofobije, a premijeru je imao u programu Izvjestan pogled u Cannesu. Producentica filma je Maren Ade, redateljica prošlogodišnje filmske senzacije i dobitnika nagrade Lux – »Toni Erdmann«. Film »Laponska krv« govori o rasizmu švedske države 1930-ih prema pripadnicima autohtonog sjevernog naroda Saami. Film je snimljen prema iskustvu same redateljice Amande Kernell, a premijerno je prikazan na Danima autora u Veneciji, gdje je osvojio nagradu FEDEORA i Europa Cinemas Label.

Besplatan ulaz




Filmska nagrada Lux osnovana je 2007, godine i ima dva glavna cilja: poboljšanje distribucije europskih filmova u Europi i poticanje rasprave o važnim društvenim pitanjima diljem Europe. Naime većina europskih filmova prikazuje se samo u zemljama u kojima su snimljeni te se rijetko distribuiraju u drugim zemljama. Nagrada postoji i da bi pomoću filma ujedinila Europu koju razdvajaju razne jezične, društvene i ekonomske barijere.


Svake godine žiri sastavljen od 21 filmskog stručnjaka sastaje se i raspravlja o 70-ak europskih filmova, među kojima izabire 10 koji ulaze u službenu konkurenciju. Ti se filmovi predstavljaju na filmskom festivalu u Karlovyim Varyma nakon čega se tri finalista predstavljaju u sklopu Venecijanskog filmskog festivala. Finalistima se omogućuje prijevod na 24 službena jezika EU, a tijekom Dana Lux filma prikazuju se u 28 država članica Europske Unije. Od ove godine uvedeno je i simultano prikazivanje u deset država, popraćeno razgovorom s predstavnicima i sudionicima filmova.


Ulaz na sve projekcije je besplatan, a odluka o ovogodišnjem pobjedniku bit će objavljena 14. studenog u Strasbourgu.