Arhitektonska nagrada "Mies van der Rohe"

Tri regionalna projekta konkuriraju za nagradu

Nela Valerjev Ogurlić

Među pet hrvatskih nominacija su Fabijanićev Arheološki park Principij u Rijeci te dva projekta Arhitektonskog biroa Turato – Vila Gumno na Krku i Sportska dvorana i trg uz OŠ »Frankopan« u Krku.



RIJEKA Udruženje hrvatskih arhitekata objavilo je hrvatske nominacije za arhitektonsku nagradu »Mies van der Rohe Award 2015«, bijenalnu nagradu koja se dodjeljuje za najbolje europske projekte suvremene arhitekture nastale u protekle dvije godine.


Nominacije iz pojedine države predlažu nacionalne arhitektonske institucije, a hrvatske kandidate nominirao je arhitekt Boris Fiolić, predsjednik Stručnog savjeta Udruženja hrvatskih arhitekata, uz konzultiranje članova Stručnog savjeta UHA-e. Od ukupno pet nominacija tri su najuže vezane uz riječko područje. 


Nominiran je Arheološki park Principij u riječkom Starom gradu arhitekta Nenada Fabijanića i čak dva projekta Arhitektonskog biroa Turato: Vila Gumno na Krku koju potpisuju arhitekti Idis Turato i Marko Liović te Sportska dvorana i trg uz Osnovnu školu »Fran Krsto Frankopan« u Krku koja je već dobila nagradu UHA-e »Viktor Kovačić« kao najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva u 2013. godini. 




Za nagradu »Mies van der Rohe 2015« nominirana su i Stancija »Histria Aromatica« pokraj Bala arhitekata Marina Mikelića, Hrvoja Vidovića i Tomislava Vreša te Trg Petra Zoranića i Poljana Šime Budinića u Zadru Aleksandre Krebel i Alena Kostrenčića. 


Nagradu »Mies van der Rohe« dodjeljuju Europska komisija i Fondacija Mies van der Rohe, a utemeljena je 1987. godine kao nagrada Europske unije koja vrednuje i promiče doprinose europskih arhitekata razvoju novih ideja i tehnologija u suvremenom urbanom razvoju.