Riječko utočište

Treći Art – kamp: Plaža Bivio postaje plažom Antonija Lauera

Nela Valerjev Ogurlić

Tomislav Gotovac u Rijeci je imao odane prijatelje i suradnike. Aktivističko-akcionistička umjetnička scena, okupljena oko tadašnjeg MMC-a Palach, bila je njegovo riječko utočište



RIJEKA Stvaralaštvu Tomislava Gotovca a.k.a Antonija Lauera (1937 – 2010), filmskog redatelja, glumca, performera, multimedijalnog i konceptualnog umjetnika, u potpunosti je posvećen ovogodišnji, treći Art-kamp Empeduja, koji će biti održan od 13. do 16. rujna u Beach baru Empeduja na Biviju.


Uz nekolicinu pozvanih umjetnika koji će tri dana boraviti u Rijeci i na plaži Bivio stvarati svoje radove, pozvani su i svi drugi umjetnici da se pridruže manifestaciji trodnevnog umjetničkog stvaranja. Zajednička izložba i prezentacija radova održat će se u subotu, 16. rujna, a za trajanja Art-kampa Empeduja plaža Bivio proglasit će se plažom Antonija Lauera.


Kamp se otvara u srijedu, 13. rujna, u 19.30 sati projekcijom filmova redatelja Darka Bavoljaka »Glupi Antonio predstavlja« i »Urbi et orbi«, a službeno proglašenje plaže Bivio plažom Antonija Lauera održat će se sutradan točno u podne, uz istodobno postavljanje i skidanje spomen-ploče na zgradi u Laginjinoj ulici gdje je Antonio Lauer živio tijekom ljeta 2005. i napravio rad »Ljeto u Laginjinoj 23«.




Tomislav Gotovac u Rijeci je imao odane prijatelje i suradnike. Aktivističko-akcionistička umjetnička scena okupljena oko tadašnjeg MMC-a Palach, kao neformalna grupa performera, vizualnih umjetnika, glazbenika i intelektualaca, bila je njegovo riječko utočište još od 1998. kad je prvi put posjetio Palach radi dogovora oko realizacije izložbe koja je odgođena zbog NATO-ova bombardiranja Beograda 1999.


Od tada nadalje razvija se prijateljstvo i suradnja Antonija Laurera s protagonistima riječke umjetničke scene. Uličnim akcijama, instalacijama, suradničkim projektima i performansima koje je idućih godina neformalno izvodio na riječkim ulicama i u Palachu, razgovorima o vizualnoj umjetnosti, povjesničarima umjetnosti te filmu, Antonio Lauer kao umjetnik riječkoj je alternativnoj sceni podario mnogo te bio njezin mentor i drug.


Kako ističe kustosica Nadežda Elezović, s pravom se može reći da je svojim anarhističnim pristupom u izvedbi, erudicijom i kompetencijom, širokim poznavanjem povijesti umjetnosti te posebno povijesti svjetske kinematografije, tijekom svojih boravaka u Rijeci utjecao na formiranje nekolicine današnjih riječkih umjetnika. Svojim je prisustvom davao značaj, ali i odavao priznanje, bio prijateljem i protagonistom riječke umjetničke scene.


U Art-kampu Empedija sudjeluju: Jasna Šikanja, Melita Sorola Staničić, Josip Pino Ivančić, Milijana Babić, Tomislav Brajnović, Đorđe Jandrić, Milan Božić, Darko Bavoljak, Marijan Crtalić, Petra Brnardić, Zlatko Kutnjak, Ante Kuštre, Tajči Čekada, Missi Mel Peša, Sendi Bakotić, Armano Jeričević, V.D. Trokut, Ksenija Nakić Alfirević i Ana Čurčić (Frizerski salon Iva Gljiva), Željko Marović, Radojica Bunčić (projekt Muzej nasilja), Neon Lies, Urar, Radio Roža. Voditelji programa su Damir Čargonja Čarli i Tajči Čekada.