Premijera na TIFF-u

Tokyo Film festival: “Ne gledaj mi u pijat” u glavnom programu

Stjepan Hundić

Film Hane Jušić nakon svjetske premijere na 73. Mostri te festivala u Varšavi, Reykjaviku i Vancouveru nastavlja svoju uspješnu međunarodnu turneju premijerom na TIFF-u



TOKIO Na krovu impozantnog multipleksa Toho Cinema – smještenog u Shinjukuu, srcu tokijskog noćnog života i zabave, osvijetljenog tisućama neonskih natpisa i reklama – kočoperi se veliki 3D model najslavnijeg japanskog filmskog čudovišta Godzille koji otvorenih ralja »poziva« nepregledne mase ljudi na uživanje u holivudskim spektaklima za najširu publiku. Istovremeno u drugom dijelu azijskog metropolisa sve je spremno za početak posve drukčije filmofilske konzumacije: autorskog, nezavisnog, umjetničkog, progresivnog i angažiranog filma za publiku koja traži malo više od puke filmske zabave uz kokice i sok.


Na 29. filmskom festivalu u Tokiju, koji se održava od 25. listopada do 3. studenog bit će prikazano više od 200 filmova kroz vrlo eklektičan program: od japanskih klasika, suvremene anime, filmova za mlade i azijskog programa do nagrađenih filmova sa svih kontinenata s velikih svjetskih festivala koji nemaju japansku distribuciju, međunarodne konkurencije, retrospektiva itd.


Žestoka konkurencija


U posljednjih nekoliko godina TIFF se iz pomalo neprofiliranog festivala za (tokijsku) publiku transformirao u jednu od najvećih azijskih filmskih manifestacija koja traži svoje mjesto na međunarodnoj sceni privlačeći sve veći broj svjetskih medija, poznatih filmaša i slavnih gostiju.




Što se ovog posljednjeg tiče, ove je godine najveće ime legendarna Meryl Streep koja u Tokio stiže u društvu glumačkog partnera Hugha Granta iz filma »Neslavno slavna Florence«, kojim se otvara 29. TIFF. Riječ je o bizarnoj humornoj biografskoj drami u režiji Stephena Frearsa o njujorškoj nasljednici Florence Foster Jenkins, koja je koristila svoje bogatstvo i društveni utjecaj kako bi postala slavna pjevačica, iako nije imala nimalo sluha.


Zanimljivost je da će festival 3. studenog zatvoriti također biografska drama, ali mnogo oziljnije premise: »Satoshi: Potez za sutra« priča je Satoshiju Murayami, prvaku u japanskom šahu (shogi), kojega je na vrhuncu karijere pogodila teška bolest.


U glavnom natjecateljskom programu, čijim žirijem predsjeda francuska redateljska zvijezda 80-tih Jean-Jacques Beineix (»Betty Blue«, »Diva«) vidjet ćemo šesnaest naslova, među kojima je i »Ne gledaj mi u pijat« Hane Jušić, koji nakon svjetske premijere na 73. Mostri te festivala u Varšavi, Reykjaviku i Vancouveru nastavlja svoju uspješnu međunarodnu turneju azijskom premijerom na Tokio International Film Festivalu. Uspjeh je tim veći ako se zna da su selektori za natjecateljski program pogledali čak 1502 filma iz gotovo stotinu zemalja.


Našoj Hani će između ostalih žestoki konkurenti za glavnu festivalsku nagradu biti Nijemac Chris Kraus (drama o holokaustu »The Bloom Of Yesterday«), Turčin Reha Erdem (»Big Big World«, nagrađen na ovogodišnjoj Mostri), Rumunj Adrian Sitaru (drama »The Fixer«, prikazana u Torontu), kao i Michele Placido, Mohsen Abdolvahab, Amanda Kernell, Kiku Sugino i Anna Matison s najnovijim hvaljenim naslovima.


Japan u fokusu


Tokijski festival veliku pozornost posvećuje promociji japanske kinematografije pa će tako ove godine pored niza domaćih klasika i recentnih naslova posebnu počast dobiti maestro anime Mamoru Hosoda, koji slavi dvadeset godina rada. Hosoda, kojega nazivaju nasljednikom legendarnog Hayaa Miyazakija i najboljim učenikom slavnog Ghibli studija, proslavio se anime remek-djelima »Djevojka koja je skakala kroz vrijeme«, »Djeca-vukovi« i »Dječak i zvijer«.


Prije tri godine TIFF je uveo Samurai Award, tj. nagradu za životno djelo, koju dodjeljuje zaslužnim domaćim i svjetskim filmašima. Do sada su tu čast imali John Woo, Tim Burton, Takeshi Kitano i Yoyi Yamada, a ove su godine dobitnici slavni njujorški filmaš Martin Scorsese i japanski redatelj Kiyoshi Kurosawa, autor niza žanrovskih hitova, ali i hvaljenih drama kao što su »Tokyo Sonata« i »Journey To the Shore«, koje su u Cannesu 2008. i 2015. godine osvojile Nagrade žirija u programu Izvjestan pogled.